IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени откриха нови потънали кораби край Калиакра

Изпълнители на проект са си поставили за цел да бъде развит общ подводен туризъм между Румъния и България

10:26 | 15.02.15 г.
Учени откриха нови потънали кораби край Калиакра

Потънали кораби от края на XIX и началото на XX век са открити при изследване на морското дъно в западната част на Черноморския шелф. Това съобщи във Варна проф. д-р Атанас Палазов - координатор на общ проект на Института по океанология на БАН и румънски специалисти за изследване на подводното археологическо наследство от Калиакра до Констанца, съобщи агенция „Черно море“.

Учените са убедени, че открити от тях три обекта са именно потънали кораби на дълбочина между 20 и 100 м, извън фарватера. За други пет  обекта също се предполага, че са останки от плавателни съдове.

Бюрократични пречки са провалили изпълнението на проекта от българска страна и обектите не са били изследвани добре, оплакаха се членове на 48-членния международен екип.

Трите експедиции на учените от  Института по океанология на БАН са се провели при зимни условия. Така те не успели добре да проучат набелязаните обекти. Към момента българските изследователи разполагат със средства само за още едно - финално проучване, на което се разчита да даде по-голяма яснота какво точно представляват новонамерените по дъното на Черно море останки.

Междусъседският проект се реализира в рамките на 18 месеца и цели проучване на археологическото наследство в западната част на Черноморския шелф с идеята за развиване на общ подводен туризъм между Румъния и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още