IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 10 са жертвите след наводненията във Варна

В Добрич жертвите са две, понеделник е обявен за ден на национален траур заради бедствието

09:46 | 20.06.14 г. 8
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Най-малко десет души загинаха във Варна заради тежкото наводнение, което буквално потопи кв. Аспарухово. Две от жертвите са деца, а още няколко души са в неизвестност.

Две жертви има и в Добрич, където е обявено бедствено положение и са евакуирани 150 души, а пожарникарите и спасителите са реагирали на почти 200 сигнала за наводнени обекти и застрашени граждани, информира МВР.

Бедствено положение в общината обяви и кметът на Велико Търново. Към 6 часа тази сутрин нивото на реката е започнало да спада и в момента е около 8 метра, допълват от МВР. Спасителни и пожарни екипи действат в района на Килифарево, Дебелец и Добри дял. Продължава разчистването на кална маса в прохода на Републиката.

Бедствено положение е обявено и в Дряново. Водата е заляла ж.п. гарата, автогарата, производствени помещения, частни домове и постройки в ниската част на града. В село Царева Ливада има наводнени десетки частни имоти. Прекъсната е ж.п. линията между двете населени места.

Спасителни екипи евакуираха жителите и на търговищкото село Априлово. Местната река е заляла моста и част от населеното място.

Близо 50 сигнала за произшествия са получили пожарникарите и спасителите от област Ямбол. По-голямата част от тях са за градовете Елхово и Болярово и селата Коневец и Лалково.

На територията на Бургас са постъпили над 40 сигнала за наводнения в къмпингите "Смокиня", "Каваци", "Веселие" и "Градина". Пожарникарите и спасителите са евакуирали две трудно подвижни лица. В района на къмпингите е залята площ около 50 - 60 декара с височина на водата около 40-50 см.

Бедствено положение е обявено и в община Аксаково.

Министерският съвет (МС) междувременно обяви 23 юни за ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието. Под ръководството на дежурен прокурор при Окръжна прокуратура Варна екип от разследващи полицаи при областната дирекция на МВР в крайморския град е започнал досъдебно производство за установяване причините и обстоятелствата на смъртта на 9 души, съобщават от БТА. Разследването е за престъпление по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева уверяват, че ще бъде отпусната помощ на бедстващите, след като се оценят щетите.

Здравният министър Таня Андреева допълва, че има готовност в бедстващите райони да бъдат изпратени допълнителни екипи от медици. Девет пострадали от наводнението в морската ни столица са настанени във варненската болница "Света Ана", каза за БТА министърът на здравеопазването.

Общо 20 пожарни, спасителни и водолазни екипи работят на територията на Варна, информира МВР. Освен екипите на пожарната служба и полицията работят и Военноморските сили. По улиците в кв. Аспарухово има струпани коли, влачени от водата. Разрушени са и няколко къщи.

Още за бедствието в страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
От TV разбрахме, че нямало виновни.След като апологетите на изкопаеми горива са невинни и непрекъснато ни обясняват, че така и така не можело да оправим нещата (с разбъзикването климата на планетата), дайте да ги скапем още повече, защото скапването е абсолютна печалба, а оправянето ще е на загуба. А колко са загубите от бедствия и съпътстващи вреди от скапване на нещата -никой не е наясно, нито пък се интересува.Наясно сме, обаче се с логиката, че ако ни е трудно да оправяме нещата, по-добре да продължаваме да ги скапваме, защото е много по-лесно.Другите невинни са разните дългогодишни държавни служители - чиновници с четирицифрени заплати и двуцифрен трудов стаж, прекаран в афект на недоумение и ситуационна незапознатост с проблемите на обществото, което всъщност им е единствената работа.И водата не е най-малкият ни проблем - ще стане проблем когато стане още по-киселинна, накъдето се е и запътила.'Ами природа, природни бедствия, нищо не може да се направил. -Дали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Бог да прости хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
И аз съм ок - нашият квартал е малко по-висок и имаше около педя вода по улиците, в други централни раиони по половин метър вода с унищожени пътни настилки ..., но в Аспарухово е трагедия. Там е на места ската с огромен наклон също така горе са и *** части, а там всичко е по хаотичен ред правено, както казаха по-долу става бентове в малките улички след като се пробие става и приливна вълна. Кмета ни е си го каза скапана работа е в момента всичко и нищо не можем да направи, лошото е че всичко ще се промени, но на много висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Благодаря ти, аз лично съм ОК. ... просто имам доста за чистене и отводняване , ама това е "бял кахър", пък и ще вдигнем малко временната заетост в региона ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Съфорумците от Варна - data и другите.. как сте бе хора? Дано се свърши скоро този ад и няма повече жерви.. Бог да прости загиналите и да утеши близките им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не съм спец, но ми се струва съществено това, което беше споменато тази сутрин по едно радио: скатовете покрай града са безконтролно изсечени и обезлесени, от години се е алармирало за проблема - реакция : "0". Бог да прости жертвите и да даде кураж на близките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
korker
преди 10 години
Като гледам на снимката, много скрап, много нещо ще има да се влачи във Варна. Поне ще се поразчисти града, за да може трупането да започне на чисто.Без контрол и санкции, това ще е нормална гледка през няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
das
преди 10 години
Във Варна положението при дъжд винаги е било сложно. Целият град е на наклон и като вземе да вали, водата се събира на реки по улиците и се стича към морето. Канализация за дъждовна вода почти няма, а където има я е имало преди много време. Отделно, толкова е застроено, че само улиците остават да се оттича водата, обаче на улиците има задръствания от коли, ето ти бент и съответно наводнение. Затова, всеки град трябва да има главен архитект, който да планира застрояването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още