IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сочи и българското Черноморие в надпревара за руските купувачи на имоти

Средната класа ще остане вярна на България, а по-заможните купувачи често предпочитат Испания или Италия, коментира брокер на имоти

17:40 | 25.02.14 г. 2
<p>
	Сгради с апартаменти в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сгради с апартаменти в Сочи. Снимка: Ройтерс

Въпреки олимпийската слава и инвестициите за над 50 млрд. долара, Сочи може да загуби надпреварата на пазара на крайморски ваканционни жилища заради чуждестранни дестинации като България, пише руското онлайн издание Moscow Times в статия със заглавие „Малко вероятен е бум на пазара на имоти в Сочи след Олимпиадата“.

Като основна причина се сочи цената - в Сочи нивата започват от 60 хил. рубли (1 700 долара) на квадратен метър, по данни на Евгения Старкова, говорител на MR Group, която има три сгради с апартаменти за продажба в руския курорт. Същевременно по българското черноморско крайбрежие цените тръгват от половината на тази сума, според Юлия Сайфетдинова, директор на базираната в Санкт Петербург агенция за имоти Sweet Home. 

Освен това качеството е по-добро за тези пари в България и са налични безлихвени ипотеки за срок до три години, допълва тя.

„Средната класа ще остане вярна на България“, казва Сайфетдинова, докато по-заможните купувачи често предпочита да се насочи към Испания или Италия в търсене на крайбрежен имот.

В допълнение, много клиенти са несигурни в икономическото и политическо бъдеще на Русия, коментира Сайфетдинова.

По думите й в България много от по-възрастните хора говорят руски език, защото са го изучавали в училище навремето. Страната предлага също на хората на пенсионна възраст опростена процедура по кандидатстване за разрешително за престой.

България предлага по-сух и хладен климат през лятото от Сочи и по-ниски разходи за живот и инфлация, е коментирал чрез свой представител пред изданието Милен Янков, директор на българската компания за имоти Булгарстрой. В допълнение, като член на Европейския съюз, страната се стреми към по-предсказуема законодателна и икономическа среда.

Полетът от Москва до летище в България отнема 2 часа и половина, само с 30 минути повече от пътуването от Москва до Сочи. Като доказателство за предимството на България пред Сочи от Булгарстрой посочват също, че руски клиенти са купили около 3 хил. жилища в Бургас само в рамките на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Това е добре известно - България е едно добро място, но не и за Българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 10 години
Това е добре известно - България е едно добро място, но не и за Българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още