IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отворен код на софтуера ще засили сигурността, твърди IT специалист

Дават се големи средства за поддръжка, но те не се усвояват правилно, коментира ситуацията след източването на НАП Константин Спиров

18:09 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След източването на данни от Националната агенция за приходите (НАП) компютърни специалисти поискаха от администрацията в България да въведе отворен код с цел по-голяма прозрачност. В предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR програмистът Константин Спиров обясни, че когато той се направи професионално, това ще засили сериозно сигурността.

Той информира, че повечето системи, които изграждат интернет, работят именно с отворен код.

"Програмният код на софтуерните продукти е необходим, за да могат те да бъдат видени в дълбочина. Той показва как са разработени. Когато той се изпълни професионално, това ще засили сигурността. Повечето системи, които изграждат интернет, работят с отворен код", поясни експертът.

IT специалистът заяви, че трябва да стане ясно дали в държавната администрация работи неподдържан или стар код. Той също така изрази съмненията си, че многото пари за поддръжка не са били усвоени правилно.  

"Ако в администрацията се работи със слаб код, този проблем трябва бъде бъде решен. Дават се огромни пари, по около 150 милиона лева на година, за софтуерни продукти и хардуер. Почти всички държави имат добри закони за електронното управление, включително и България. Просто държавата трябва да спазва закона и собствената си стратегия", препоръча Константин Спиров.

Целия разговор в студиото вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още