IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препоръките за справяне с корупцията у нас се прилагат, но без резултат

Няма ефект от наказателните производства по високите етажи на властта, каза Елеонора Николова

12:16 | 01.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мерките, които препоръчват от ЕК за справяне с корупцията у нас, се припокриват с визията, която имат и нашите институции. Проблемът е, че липсва резултатност от наказателните производства, най-вече по високите етажи на властта. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Елеонора Николова, и. д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

"Не ни казват нищо ново", коментира Николова по повод констатациите в доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

Николова напомни за създаденото специализирано звено, което обедини усилията на МВР, на ДАНС и на прокуратурата. Това звено работи по магистрати, които са корумпирани, занимават се със събиране на доказателства и по отношение на лица от висшите етажи на властта. Проблемът е дали ще бъде резултатно, отбеляза тя.

По думите на Николова встрани от медийното внимание е останал друг доклад на петима независими европейски прокурори от различни държави, които направиха одит на състоянието на прокуратурата в България.

"Там имаше редица констатации, че няма ефективни производства срещу политици", припомни Николова.

Що се отнася до бежанския поток, минаващ през България, от БОРКОР са стигнали до заключението, че в момента има актуализиране на организираната престъпност, в която са преплетени наши и международни схеми.

"Нормално е, когато има такъв сериозен поток на пари, да се оказва натиск и върху длъжностни лица", каза Николова.

Добрата новина обаче е, че с една част от 160-те млн. евро, които България получи, за да набави необходимите ресурси за справяне с бежанския проблем, ще бъде купена техника, позволяваща по-строг контрол върху служителите по границата.

Още вижте във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Констатациите са верни, но изводите са за "нашите хора". "...с една част от 160-те млн. евро, които България получи..." , ще се ще се облажат НАШИТЕ посредници, а ще ги връщат глупаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още