IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е рискът да влезем в спирала на политически кризи?

Големият проблем е функционирането на парламента, а не дали ще имаме служебно правителство или предсрочни избори, каза Татяна Буруджиева

11:12 | 07.11.16 г. 1
Какъв е рискът да влезем в спирала на политически кризи?

Ситуацията е изключително тежка и тя би се усложнила драматично, ако страната се дестабилизира. Има риск да влезем в спирала на политически кризи. Това коментира журналистът Тома Биков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му първият факт от вчерашния вот е, че виждаме едно раздробено политическо пространство. "Имаме силни резултати на първите осем кандидата, досега това не се е случвало", подчерта той. "В същото време кампанията се водеше между два типа послания - консервативни и либерални", допълни журналистът.

Политологът Татяна Буруджиева пък е на мнение, че в тази кандидат-президентска кампания е имало много ясни послания. "Поне 6-7 кандидати имаха такива", посочи тя. "Проблемът беше друг. Първо, че имаше много кампании, нямаше как медиите да фокусират и да видят една конкретна, която да изглежда силна. Второ, всеки слушаше и харесваше онова, което иска да чуе и да види. Тук въпросът е кой успя в кампанията да покаже по-доброто."

По думите на Буруджиева големият проблем в момента се казва "парламент", а не това дали ще имаме служебно правителство или предсрочни избори.

"Големият проблем е функционирането на парламента и в този смисъл на правителството. Нито Борисов ще може да каже публично, нито гражданите ще разбират точно срещу каква цена се получава определен вот, което не е коректно. Няма да е лесно съставянето и на следващото правителство", заключи Буруджиева.

Според Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл” управляващите са подценили ситуацията и са допуснали поредица от грешки. В момента ГЕРБ ще търсят кой е виновен вътре в своите редици, смята той. "Зад задължителното гласуване може би се криеше идеята на ГЕРБ за някакъв бонус, защото на теория се получава да олекнат БСП и ДПС, но не се получи", коментира още той.

По думите му постижимо е обаче на балотажа да се обърнат резултатите.

Дори и двойката Радев-Йотова да изгуби балотажа, са в изгодна позиция, заяви Симеонов.

В РБ сега ще има трусове, прогнозира социологът, но добави, че формулата “Трайков” е била ефективна. Според него това, което се случва в РБ, не може да бъде предпоставка за предсрочни парламентарни избори, а за вътрешни трусове.

Очаква сериозна роля на "Обединените патриоти", смята Симеонов. По думите му вчера са се наблюдавали много силни протестни настроения. 

Според социолога изводът е, че хората харесват и свикват с референдумите. Според него вчерашният показва огромен успех на Слави Трифонов и неговите хора. Трифонов е най-голямото ново политическо нещо по терена. Не знам дали ще стане партийно, коментира още Симеонов.

Още от разговорите може да видите в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Големият проблем е функционирането на парламента, а не дали ще имаме служебно правителство или предсрочни избори, каза Татяна Буруджиева"Големият проблем е, че Буда няма да остави никой друг да управлява спокойно... поне, докато от Козяк не му намерят достоен заместник...Младите, образовани и красиви вече вадят от килерите тупаните и дудуците да посрещат ген. Радев на Дондуков... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още