IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 г. можем да усетим ефекта от здравната реформа, смята експерт

Без остойностяване на медицинските услуги не може да се случи реформата, твърди Стайко Спиридонов от Националната асоциация на частните болници

10:10 | 10.08.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
До 10 г. можем да усетим ефекта от здравната реформа, смята експерт

Подобрението на здравната ни система не може да стане за една година, трябват от пет до десет години, за да бъде истинска и осезаема промяната. Това заяви в коментар за ТА Bulgaria On Air Стайко Спиридонов, председател на Национална асоциация на частните болници.

Той подчерта, че всички предвиждани промени трябва да бъдат обсъждани. И даде пример с предложението за сливането на болници на здравния министър Петър Москов. По думите на Спиридонов подобно сливане трябва да стане естествено, а не административно, както се предлага. „Тоест - да се създадат условия самите болници да го поискат и пациентът да се завърти в един кръг от медицинско обслужване“, коментира експертът.

При сливането на лечебни заведения оптимизиране на разходи няма да се случи, няма и да се съкращава администрацията, посочи той.

Спиридонов определи реформите на МЗ като „нещо добро“, което се прави, за да се подобри ситуацията за пациентите.

Резултат от промените сега не усещаме заради високите изисквания и заради това, че не успяваме да постигнем най-доброто за пациентите, каза още той.

Същевременно той подчерта, че достъпността до здравна помощ е най-лесна в България, защото само у нас сред европейските държави в рамките на ден пациент може да бъде хоспитализиран. В Европа методът на прием е твърде дълъг, освен ако не става дума за спешен случай, каза Спиридонов.

"Имаме системна грешка в здравеопазването – промените са частични и спорадични. Но цялата система е болна, тоест системната грешка започва от стойността на медицинската дейност. Сега не знаем какво продаваме на Касата и не знаем какво купуваме. Без остойностяване не може да се случи реформата. Иначе едни пътеки са много скъпи, други - остават недофинансирани и това води и до дългове на болниците", поясни експертът.

Още видеa вижте в сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Като се вземе предвид с каква груба арогантност частните болници източват НЗОК с извършването на престъпления защо на излъчен от тях експерт трябва да му се обръща въобще някакво внимание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Определено до 10 г. ще се усети ефекта. Лекарите и сестрите ( най-вече) почти ще са изчезнали от България и ефекта ще е много силен. Вече повечето болници изпитват сериозни затруднения да направят график на дежурствата, поради остър недостиг на персонал. Пенсионерите, които за сега запълват дупките, полека отпадат така че Москов... до 10 г. ще има ефект да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още