IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много празноти в закона за туристическите пътувания вижда експерт

Няма заплаха от провал на почивките за българите в Гърция

13:32 | 10.07.15 г.
Много празноти в закона за туристическите пътувания вижда експерт

Има нужда от сериозни законови промени и запълване на празноти в регламентите за защита при изоставяне на туристи от туроператор в чужда държава, коментира пред телевизия Bulgaria On Air Георги Рачев от Българската асоциация на туристическите агенции в България. Коментарът бе по повод на казуса с фирмата “Гъливър травъл”, която изостави гимназисти в Испания.

Не е добре обмислена идеята да се спира незабавно дейността на туроператор, ако се установи, че той е допуснал подобно нещо с туристи, коментира експертът. Вчера като реакция на случилото се в Испания с българските ученици Министерството на туризма обяви, че се подготвят промени в Закона за туризма, които ще позволят да се спира дейността на некоректни туроператори още при започването на процедура по установяване на административно нарушение.

Според Рачев обаче има достатъчно механизми, познати в Европа и в света, които могат да бъдат приложени. Една от големите празноти в законодателството е, когато се случи нещо екстремно, каза Рачев.

Според Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма обаче конкретният казус не е свързан с пропуск в законодателството, защото спорът е между туроператора и туристите, които оспорват договора, който са подписали. За него е видно, че туроператорът е направил пропуски в настаняването на групата ученици, от друга страна туроператорът твърди, че изпълнява договора, както е подписан. „Подобни спорове трябва да се изяснят между двете страни или да се обърнат към арбитър – Комисията за защита на потребителите или към съда“, каза Драганов.

Този спор не е чужд на туризма, допълни той. Имаме много случаи на туристи, недоволни от предоставените услуги, които търсят обезщетения, каза Драганов и уточни, че това е класически случай.

Георги Рачев заяви, че към момента в туроператорския бизнес има много примери за нелоялна конкуренция – фирми, които не би трябвало да са в бранша. Полагат се усилия за усъвършенстване на наредбата за организиране на детските лагери, защото тук по думите му са заложени големи икономически интереси – над 1 милион са децата, които годишно ползват такива услуги за летни почивки. Затова нещата трябва да бъдат изчистени перфектно в законодателството. Трябва законът да регламентира и съответните санкции, допълни Рачев.

Според него няма никакъв проблем с почивките на българи в Гърция това лято, стига да носят пари в брой със себе си.

Румен Драганов също не вижда заплаха за почивките и туристите в южната ни съседка, защото туристическият бизнес е частен, бизнес за милиони и с интерес. Той повтори, че проблемът е свързан със спада на записванията от Европа.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още