IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Хората с големи партиди няма да ги прехвърлят към солидарния фонд

Това означава загуба на собствени средства, смята изпълнителният председател на БСК

12:32 | 06.01.15 г. 5
Б. Данев: Хората с големи партиди няма да ги прехвърлят към солидарния фонд

Хората с големи партиди в универсалните пенсионни фондове няма да ги прехвърлят към солидарния фонд, каза пред Bulgaria On Air изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод гласуваните в края на 2014 промени в пенсионната система. Според него ако има прехвърляне на вноски, те ще бъдат  партиди на хора, които имат малки натрупвания.

Данев предположи, че възможните причини за приетите набързо поправки са две – или се цели увеличаване на приходите към НОИ, или да бъдат притиснати универсалните пенсионни фондове да управляват по-добре средствата.

В момента законовата поправка не е в сила до постигане на окончателно решение след дебати до края на месец март.

При първата цел не може да се очакват сериозни постъпления към НОИ, тъй като хората с големи партиди няма да ги прехвърлят към солидарния фонд, посочи изпълнителният председател на камарата. 

„Ако има прехвърляне на вноски, ние можем да кажем, че ще бъдат вноски, партиди на хора, които имат малки натрупвания, т.е. ще се утежни все повече бюджета на НОИ. Хората с големи партиди, с особено големи партиди, във всички случаи няма да си прехвърлят партидите, защото това означава една загуба на собствени средства и те ще бъдат вкарани в т.нар. солидарен фонд, където персонификацията се губи. И когато говорим за персонификация, тези натрупани средства биха могли да се наследяват дори“, поясни Данев.

Според него, ако целта на промените е да бъдат притиснати универсалните фондове да управляват по-добре натрупаните пари, „не това са инструментите“.

Инструментите за това са други, посочи той – например анализ на портфейлите на тези фондове. „Но това не се лекува с подобен натиск, който буди съмнения в неговите цели“, коментира Данев.

Непрекъснатите промени на законодателството без оценка на въздействието са деструктивно явление и не допринасят за образа на това Народно събрание, допълни още той, като припомни, че ключовите промени във философията и структурата на пенсионния модел бяха взети в рамките на пет дена, включително с гласуването.

Данев обърна внимание, че решението е взето без предложение на Министерския съвет, а като предложение на определени депутати. „Като че ли този маньовър започва да се прилага масово - правителството да хитрее и да вкарва предложенията чрез депутатите, за да няма време да бъде обсъждано“, посочи той.

Още видео материали вижте в  Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Напротив, точно хората с големи партиди.. които са пред пенсиониране ще поискат да ги прехвърлят, щото ще получават много по-голяма пенсия по тоя начин.- А ако парите им са в НОИ, ще са солидарни с останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
masterblaster
преди 9 години
Данев предположи, че възможните причини за приетите набързо поправки са две или се цели увеличаване на приходите към НОИ, или да бъдат притиснати универсалните пенсионни фондове да управляват по-добре средствата.- Истината май е в първия отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
mick
преди 9 години
Всъщност това е и идеята - ЧПФ да продължат да не плащат пенсии. Щото ай са почнали, ай се е размирисало яко от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
mick
преди 9 години
Напротив, точно хората с големи партиди.. които са пред пенсиониране ще поискат да ги прехвърлят, щото ще получават много по-голяма пенсия по тоя начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
крас
преди 9 години
БОБИ, БОБИ,Кукувица ви е изпила мозъците.Проблема на НОИ е СОЛИДАРНИЯ принцип на работа при който едни като пчелички трупат , а търтеите в лицето на държавните служители потребяват.Защо Боби тези които плащат собствените си вноски към НОИ са задължети чрез бюджета да плащат и вноските на 800 хилядна армия от държавни хрантутници? Защо от заплатите на тези хрантутници не се отчислява здравно и пенсионно осигуряване?!Докога Боби ПЕНСИОННОТО и СОЦИАЛНОТО осигуряване ще са с една сметка? Докога размножаващи се като *** мургавелковци ще източват парите ни за пенсии?! Докока пак този етнос ще заформя една огромна армия от ТРУДОУСТРОЕНИ ПО БОЛЕСТ ПЕНСИОНЕРИ на коитопак ние ще плащаме сметката!Ние плащащтите БАЛЪЦИ ЛИ СМЕ ??Тази пенсионна и здравна система са обречени, защото при тях е заложен един СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРИНЦЕП НА СОЛИДАРНОСТТА, който в условията на дивия капитализъм ползва една прослойка обслужваща държавата и ромските хитреци и тарикати!Всички останали губим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още