IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да стане коректен платец на здравни вноски, настоява лекарският съюз

Най-добрият начин за контрол на разходването на публични средства за здраве е чрез електронното досие и здравна карта

11:38 | 05.01.15 г.
Държавата да стане коректен платец на здравни вноски, настоява лекарският съюз

Една от причините да не се радваме на европейско качество на здравеопазването е малката сума, която държавата отделя за здраве от бюджета, както и фактът, че не е коректен платец на здравните вноски на категориите граждани, които осигурява. Това коментира пред Bulgaria On Air Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Той посочи, че съсловната организация от няколко години настоява държавата да стане коректен платец на здравни вноски. И напомни, че държавата внася 4% за девет категории граждани, или близо четири и половина милиона български граждани са осигурени от нея с половин вноска. Преди да се говори за увеличаване на размера на здравната вноска, държавата трябва да стане коректен платец, посочи експертът.

Ленков коментира, че за последните няколко години парите, които се дават от страна на Здравната каса за медицински дейности, са увеличени с едва 5-10%. В същото време парите, които се дават за медикаменти, заплащани от Касата, са увеличени близо два и половина – три пъти от 250 милиона до 750 млн. лв. в момента. Той каза, че има парадокси, че някои лекарства могат да бъдат намерени на по-ниска цена, ако бъдат купени от аптеката, отколкото ако минат през Здравната каса. Тук потъват немалка част от парите, констатира Ленков.

Най-добрият начин за контрол върху разходването на публичните средства за здраве е въвеждането на електронно досие и електронна здравна карта, каза той.

„Ние от няколко години настояваме да се въведе т.нар. електронно досие и електронна здравна карта. Това все още не се случва“, посочи още Ленков.

Десетки милиона евро са били спестени в Гърция с въвеждането на електронната рецепта, даде пример Ленков. И допълни, че самото въвеждане на системата не е скъпо, но липсва желание да се направи. По думите му през годините са изхарчени милиони левове за тази цел и резултатът е нулев.

Органът, който контролира разходването на публичните средства, е Националната здравноосигурителна каса и тя трябва да инициира въвеждането на електронната система, смята експертът.

Той изрази опасения, че в края на годината отново ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, защото има много пробойни в системата.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още