IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът падна до месечно дъно след срещата на Фед

Изявлението на Джанет Йелън създаде усещането, че централната банка не е доволна от текущите темпове на икономическо възстановяване

12:50 | 19.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът падна до месечно дъно след срещата на Фед

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се понижи до най-ниското си ниво за този месец, спрямо кошница от 10 основни валути, след края на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ. Очаквано, централните банкери взеха решение да намалят темпа на обратно изкупуване на облигации и да запазят лихвените равнища на рекордно ниски нива. Загубите на зелените пари дойдоха след изразеното намерението на институцията да не повишава лихвените проценти в обозримо бъдеще.

Доларовият спот индекс, губи позиции за втори пореден ден, а доходността по 10-годишните облигации на САЩ се понижава, след като председателят на Фед Джанет Йелън и нейните колеги, намалиха очакванията за дългосрочните лихвени проценти по време на проведеното заседание вчера. Централните банкери очакват лихвеното равнище да остане на текущото си ниско ниво "известно време" след окончателното прекратяване на програмата за обратно изкупуване на облигации, която беше намалена до 35 млрд. долара на месец.

Йелън за пореден път не даде точна прогноза, кога може да се очаква повишение на лихвените проценти, но прогнозите на централните банкери са, че до края на 2015 г. те ще са около 1%, а до края на следващата година ще достигнат 2,5%. Прогнозите за дългосрочното лихвено равнище бяха понижени от 4% на 3,75%, тъй като е взет под внимание по-бавният дългосрочен икономически растеж на американската икономика.

Коментарите след пресконференцията на Джанет Йелън създадоха усещането, че от Фед не са доволни от текущите темпове на икономическо възстановяване. Това предизвика спекулации, че моментът на повишение на лихвените равнища може би е по-далеч, отколкото пазарът очакваше. Анализатори коментираха, че позицията на Фед ще се отрази негативно на щатския долар и ще даде подкрепа на по-високодоходни валути.

Едно евро се разменя срещу 1,3635 долара, формирайки нови дневни върхове. GBP/USD се търгува около 1,7014, като също чертае най-високите стойности за днес. В същото време един долар се разменя за 101,75 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"....въпроса е само кога "-------------------Джанетката каза : есента на 2015-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 10 години
ами то начинът за анулиране на дълговете е ясен....въпроса е само кога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Някои хора май все още не са разбрали, че ситуацията се промени и високи лихви от рода на 4% няма да има близките няколко десетилетия....Е, освен разбира се, ако по някакъв начин не бъдат анулирани планините от дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още