IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Спадът в броя на трудоспособните няма да се отрази на икономиката

Производителността на труда нараства с годините въпреки намаляващия брой на населението в трудоспособна възраст, смята експертът

10:05 | 08.05.14 г.
Иван Нейков: Спадът в броя на трудоспособните няма да се отрази на икономиката

След 15 години ще има нов, по-голям спад в броя на хората в трудоспособна възраст. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Той коментира последните статистически данни, според които българите в трудоспособна възраст са намалели с над 30 хиляди души през 2013 г. А на мястото на всеки 100 души на пенсионна възраст са се падали едва 62-ма младежи, които да ги заместят на пазара на труда.

Нейков побърза да успокои, че този спад няма да се отрази сериозно на икономиката, защото с годините нараства производителността на труда. Днес тя е по-висока, отколкото преди години, коментира експертът. Според него обаче по-големият проблем вследствие на спада в броя на трудоспособните хора ще бъде липсата на достатъчно квалифицирани кадри за високотехнологични производства и тези с висока добавена стойност.

Проблемът с липсата на хора в трудоспособна възраст идва и от факта, че беше спряна пенсионната реформа, каза експертът. Той отбеляза, че удължаването на възрастта за пенсиониране е важен източник на трудоспособни хора. В този смисъл бившият социален министър коментира, че пенсионната реформа трябва да бъде продължена и да се сложи край на популистките изказвания за ранно пенсиониране и замразяване на възрастта за пенсиониране.

Нейков отбеляза, че всички експерти по въпросите на пазара на труда са единодушни, че пенсионната реформа трябва да бъде продължена и възрастта за пенсиониране постепенно да започне да се увеличава.

Друг проблем, който вече се вижда ясно на пазара на труда, е липсата на диалог между бизнеса и образованието за това от какви знания и умения имат нужда работодателите, смята Нейков. Бизнесът трябва да заяви ясно каква квалификация трябва да притежават служителите, от които има нужда, коментира той. „Цялата система сега за надграждане на знанията работи без самия бизнес. Впоследствие се оплакват, че няма кадри с необходимите умения. Има дефицит между работодатели и образователни институции,“ обобщи Нейков.

За съживяване на пазара на труда държавата трябва да предприеме стъпки в изработване на система за признаване на неформално придобитите знания и умения на младите хора. Трябва да има механизъм, чрез който те да бъдат признати и оценени, така че това да е предимство пред работодателя, отбеляза той.

Още от интервюто можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още