IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди банки били готови с инвестиционен план за 7-ми блок в Козлодуй

Въпреки неизвестните около проекта от Westinghouse са оптимисти за неговата реализация

19:29 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Westinghouse и Техническият университет подписаха Меморандум за сътрудничество. Снимка:<em> Westinghouse</em></p>

Westinghouse и Техническият университет подписаха Меморандум за сътрудничество. Снимка: Westinghouse

Чуждестранни банки са готови с инвестиционен план за реализирането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, заяви пред Bulgaria On Air вицепрезидентът на американската енергийна компания Westinghouse Ранди Галм. Той допълни, че се водят разговори и за цената и начина, по който ще се финансира ядреният проект.

Преди дни компанията се представи пред свои потенциални партньори. Тогава обаче конкретни детайли на проекта и цената му не бяха коментирани. „Несериозно е да очакваме цена на този етап“, заяви тогава членът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков. 

Въпреки неизвестните от американската компания са оптимисти за проекта. Днес те подписаха споразумение за сътрудничество с Техническия университет за обучение на инженери.

Един нов ядрен блок има 60-годишен срок на експлоатация и такова споразумение за сътрудничество дава възможност на студентите да бъдат добре подготвени академично, за да участват пряко в потенциалното изграждане на водородния реактор AP1000 в АЕЦ "Козлодуй".

Така ще може и да се гарантира работата на този реактор в бъдеще, коментираха от компанията в разпространено съобщение до медиите.

„България  има дългогодишни традиции и  ноу-хау в сферата на ядрената  енергетика и това ново споразумение  свързва Westinghouse с един от най-изявените  технически институти в страната“, заяви още Галм при подписване на Меморандума. 

Какво каза още Ранди Галм можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още