IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуването с бърз влак поскъпва средно с 8%

Очакванията на транспортното министерство са, че повишението на цените на билетите ще подобри финансовото състояние на БДЖ

13:30 | 01.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пътуването с бърз влак поскъпва средно с 8%

От днес пътуването с бърз влак ще поскъпне средно с 8%. По-високите цени обхващат направленията Варна, Бургас и Пловдив и се отнасят за влаковете със задължителна резервация. Пред телевизия Bulgaria On Air министърът на транспорта Данаил Папазов не изключи ново поскъпване на билетите в рамките на тази година.

Поскъпването е в резултат на увеличените капиталови разходи на националния железопътен превозвач. Целта е да се повиши качеството на услугата, заявяват от БДЖ. От транспортното министерство са убедени, че промените са задължителни.

По думите на Папазов, мярката се предприема с цел подобрение на финансовото състояние на компанията.

„Надяваме се, че ще има добър резултат. След период от три или четири месеца ще видим ефекта и ще преценим дали се налага цените да бъдат завишавани още или да останат на това ниво“, каза министърът.

Досега пътуването от София до Варна струваше 29 лв. От днес цената е почти 32 лв. Пътуването до Бургас поскъпва с близо 3 лв. Ще се запазят цените на абонаментните и железопътните карти, които дават право на различни видове намаления.

Очакванията на транспортното ведомство са, че поскъпването ще подобри финансовото състояние на БДЖ. В началото на годината от правителството обявиха, че БДЖ подобрява финансовото си положение. За последното тримесечие на 2013 г. компанията е намалила дълга си с около 30%.

Още по темата вижте в репортажа на Кремена Кръстева от Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още