IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ЕС цели да избегне повтарящия се недостиг при плащанията

960 милиарда евро поети задължения и 908 милиарда евро плащания ще бъде европейският бюджет за периода 2014-2020 г.

14:53 | 28.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът на ЕС цели да избегне повтарящия се недостиг при плащанията

960 милиарда евро поети задължения и 908 милиарда евро плащания ще бъде европейският бюджет за периода 2014-2020 г. Основна цел на многогодишната финансова рамка е да се избегне повтарящият се недостиг при плащанията, който затруднява Европейската комисия да изпълни своите правни и финансови задължения през последните години.

За първи път бюджетът на общността е по-малък - с 3,5%. Основно място заемат различните програми на ЕС за заетост и образование при младежите, като приоритет е създаването на „Младежка гаранция“ в размер на 6 милиарда евро.

България ще получи 14,5 милиарда евро, половината от които за земеделие. Иначе казано това са 4% от БВП. Само 6,4% от бюджета ще бъде похарчен за административните разходи. Във философията на евробюджета до 2020 г. се залага на повече разум и ефективни инвестиции.

Средствата няма да бъдат инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза.

За 2014 г. предвидените средства за всички страни-членки са над 135 милиарда евро, като са добавени 500 милиона евро за плащания. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро.

Въпреки строгите икономии повече средства са предвидени за политиките за растеж, научни изследвания, образование и иновации, хуманитарна помощ в Близкия изток и компенсиране на жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 година.

От Брюксел ще финансират проекти само след реформи. До 2016 г. реформите трябва да са приключили, иначе евросредствата ще бъдат спирани. Половината от страните-членки все още не са започнали преговорите за споразумение за партньорство. България обаче не е сред тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още