IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лех Валенса се скара на Великобритания заради имигрантите

Страни като Великобритания отново се държат ирационално и късогледо, според бившия президент на Полша

17:45 | 25.12.13 г.
Лех Валенса се скара на Великобритания заради имигрантите

Бившият полски президент Лех Валенса реагира на изказване на Дейвид Камерън от срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) миналата седмица. Според него последното британско лейбъристко правителство е сгрешило, като не е наложило ограничения на работниците от Полша и още седем източноевропейски страни, които бяха приети в съюза през 2004 г.

Вестник "Гардиън" посвети статия на реакцията на историческия лидер на синдиката "Солидарност" и бивш президент на Полша Лех Валенса, който критикува британския премиер Дейвид Камерън за позицията му към имигрантите от Източна Европа.

"Мога да кажа, че слагането на край на комунизма беше голяма грешка, защото иначе Великобритания трябваше да се въоръжава и да изразходва много повече средства за Европа, отколкото прави сега. Поляците сложиха край на комунизма и Великобритания извлече значителни ползи от това. Камерън не трябва да забравя това, трябва да направи изчисленията. Той трябва да осъзнае, че поляците сложиха край на тази система и това им коства 70% от икономиката им. Той трябва да разбере това и тогава ще проумее, че Европа, че страни като Великобритания отново се държат ирационално и късогледо“, заяви Валенса.

Камерън и други министри от Консервативната партия засилиха реториката по въпроса за имиграцията с наближаването на отмяната на ограниченията пред румънски и български работници за достъп до британския трудов пазар от 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още