IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Р. Овчаров: Без съмнение "Южен поток" ще носи ползи за страната

Заради дългосрочните отстъпки за "Газпром" обаче ползите може да са минимални, заяви бившият енергиен министър

13:57 | 20.12.13 г.
Р. Овчаров: Без съмнение "Южен поток" ще носи ползи за страната

Цялата каша около „Южен поток“ я забърка ГЕРБ по това време миналата година, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър от тройната коалиция Румен Овчаров.

„ГЕРБ водеше дребни пазарлъци за намаляване на текущата цената на природния газ. И за да постигне малко намаление се ангажира с тези дългосрочни отстъпки за Газпром,“ заяви Овчаров. Той допълни, че няма съмнение, че газопроводът ще носи ползи за страната. С оглед на споменатите отстъпки обаче остава въпросът дали тези ползи няма да са минимални, каза той. И допълни, че все още има много неясноти около проекта.



„Първо - няма подписан договор, но се финансира проектната компания. Не е ясно защо харчим тези пари. Едно упражнение като „Белене“ в рамките на десетилетие ще ни дойде много. Второ не е ясна транзитната такса, която България ще получава. Не е ясен какъв процент от капацитета на тръбата България задължително ще получава. По досегашния транзит от 2006 година за Турция, ние получаваме 90% от капацитета на тръбата задължително. Тук става въпрос за стотици милиони приходи на година за страната“, заяви Овчаров.

Бившият енергиен министър коментира и новините около изграждането на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“. По неговите думи с решението става ясно, че ядрената енергетика в страната ще се развива. Друг е въпросът, че се загърбва една инвестиция от 5 млрд., вложена в „Белене“.

Овчаров подчерта още, че за да бъде изграден новия блок трябва да бъде издадено разрешение от ядрения регулатор.

Вижте целия разговор от видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още