IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чистачки от изтребител ще имат новите модели на McLaren

Британците пращат настоящите устройства в историята

17:00 | 19.12.13 г.
Чистачки от изтребител ще имат новите модели на  McLaren

Бъдещите модели на компанията McLaren Automotive ще се лишат от стандартните автомобилни чистачки, които ще бъдат заменени от специално ултразвуково устройство. Това разкри в. The Sunday Times, който цитира главния дизайнер на британската марка Франк Стивънсън.

Новото устройство в момента се използва от изтребителите и защитава стъклата на техните пилотски кабини от заледяване. То издава ултразвуков импулс с честота 30 килохерца, който направо „издухва” от стъклото калта, водата, насекомите или други неща, които могат да го замърсят. Същият принцип се използва и в стоматологията за изчистване на зъбния камък.

Дизайнерът е на мнение, че новата система за почистване на предното стъкло ще помогне и за намаляването на теглото на автомобилите, тъй като тя не се нуждае от никаква механична система, която да я управлява. Освен това тя ще увеличи обзора на водача и ще подобри икономията на гориво и аеродинамиката. Колко ще струва това нововъведение обаче не се споменава.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още