IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Митев: Идеята за Университетски борд застрашава автономията на вузовете

Редно е най-добрите специалности да получават най-голямо финансиране, твърди председателят на съвета на ректорите в България

09:54 | 28.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
В. Митев: Идеята за Университетски борд застрашава автономията на вузовете

„Ако университетският борд стане факт, няма да има автономия на вузовете и ректорите ще бъдат назначавани“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на съвета на ректорите в България професор Ваньо Митев.

Според него идеята на министерството на образованието разделянето на властта във висшите училища да се осъществи чрез въвеждането на нов управленски орган – Университетски борд с президент и 70% външни членове, включително представители на студентите, е опит на държавата да се намеси в управлението на университетите.

„От предложението става ясно, че бордът следва да е висш управляващ орган в съответното висше училище и да е отговорен пред министъра за своята дейност. Ако не друго, то това със сигурност ще ни изкара на протест на улицата“, посочи още Митев.

Той настоя за промени в Закона за висшето училище, така че да може да бъдат отваряни филиали на наши вузове в чужбина. Професорът даде пример с държави като Унгария, Франция и Австрия, които имат разрешение да откриват филиали на университетите си в други държави.

„За самия университет не е важно кой плаща семестриалната такса – държавата, студентът или някой фонд. Затова е добра и идеята да се финансират повече печелившите направления във висшите училища. Редно е най-добрите специалности да получават най-много, особено когато и държавата има нужда от специалистите, които ги завършват. Вярвам, че това също ще бъде заложено в образователната стратегия“, допълни още Митев.

По думите му освобождаването от такса или получаването на по-голяма стипендия би мотивирало повече студенти да се ориентират към сфери, в които бизнесът в момента изпитва недостиг на кадри.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още