IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Георгиев: Бежанската вълна би могла да бъде заплаха за бюджета

От възстановяването на Европейския съюз зависи дали ще има ръст на българския износ, смята експертът от Института за икономическа политика

09:40 | 28.10.13 г.
Ясен Георгиев: Бежанската вълна би могла да бъде заплаха за бюджета

„Евентуална заплаха за бюджет 2014 би могла да бъде бежанската вълна с възможните разходи, които би породила“, каза в ефира на Bulgaria On Air Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

Той обясни, че проблемът може да дойде от това, че бюджетът е много ясно разчетен и не предвижда големи буфери за точно такъв тип разходи.

„Буферите са по линия на социални плащания и проекти към отделните министерства, но не и за финансиране на такъв голям поток бежанци. Този казус е ясен показател как страната ни реагира при кризи“, добави икономистът.

По думите му следващата фискална година ще бъде различна, тъй като влизат в сила нови бюджетни правила.

Според Георгиев приходната част е пренатегната. „Заложени са с около 1,4 млрд. лева повече и от това дали тези постъпления ще дойдат в хазната зависи изпълнението на бюджета. Очакванията за тези приходи (предимно от ДДС и акцизи) са свързани с изсветляване на икономиката. Както знаем сивия сектор в България е над 30% или близо от една трета“, допълни експертът и добави, че от възстановяването в Европейският съюз зависи дали ще има ръст на българския износ и оттам и на брутния вътрешен продукт.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още