IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделие, туризъм и транспорт са сферите с потенциал в Северозападния район

Подготвя се включването на региона в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г.

15:30 | 25.10.13 г.
Земеделие, туризъм и транспорт са сферите с потенциал в Северозападния район

За първи път България планира пилотно в Северозападния район да бъде приложен моделът на интегрираните териториални инвестиции и разработването на Интегрирана стратегия за териториално развитие. Това каза вицепремиерът Зинаида Златанова при откриването на първата работна среща за включването на Северозападния район (СЗР) в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г.

Зинаида Златанова посочи, че визията на проекта на Стратегията е изготвен от екип на Софийския университет Св. „Климент Охридски“.

„Днешната дискусия е свързана с ангажимента, който правителството пое за намаляване на различията между регионите, както и амбицията ни в следващия програмен период средствата от европейските фондове да достигнат до най-нуждаещите се граждани“, каза Златанова, цитирана от пресцентъра на кабинета.

Според авторите на проекта за анализ самотрансформацията на този район на страната е невъзможна и е налице нужда от фокусирана регионална политика и целенасочена подкрепа. При изготвянето на проекта е отчетено, че Северозападният райoн е не само най-бедният български и европейски регион, но и регионът с най-малки възможности за генериране на растеж и изпреварващо развитие.

Предимствата на региона, които би следвало да се използват, са геостратегическото положение, двете гранични зони, излазът на река Дунав.

Най-големите проблеми на региона са свързани с ограничения демографски потенциал, липсата или амортизираната базова инфраструктура, натискът върху социалната система в региона, отчита проектът.

Земеделието, туризмът и транспортно-логистичният бизнес са трите ключови сфери, в които следва да се инвестира в региона с оглед постигането на бърз ефект, се посочва още от експертите.

Те смятат, че има потенциал за повишаване добавената стойност на земеделието, транспортно-логистичният бизнес може да се развие заради Дунав мост 2, а пристанищният комплекс на Лом в посока интермодалност и комплексност.

Център на иновациите и високите технологии може да стане Плевен, като един от седемте големи
урбанистични центрове в страната, с административен, икономически, академичен профил. Според тя е налице възможност за „клъстеризация“ - Медицински университет, Университетска болница, Научни институти в областта на земеделието. А туризмът има на практика почти неизползван потенциал, смятат експертите.

Ще бъде създаден орган на Северозападния район за планиране, който да координира цялостния процес по изпълнение на интегрираните териториални инвестиции и на плана за действие към Стратегията. През месец ноември ще се състои конференция с кметове на 51 общини от СЗР, с областните управители на петте области, както и със заинтересовани страни.

Предвижда се областните информационни центрове да организират семинари на място, с цел запознаване на жители с проекта.

Вижте още в репортажа на Кремена Кръстева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още