IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тр. Трайков: Недостигащите пари от реалната цена на тока се покриват от бюджета

Развитието на фотоволтаичните централи далеч надмина възможностите на България, твърди бившият енергиен министър

13:38 | 25.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Тр. Трайков: Недостигащите пари от реалната цена на тока се покриват от бюджета

„В момента плащаме по-високи цени за електроенергията, отколкото са номинално определените. Плащаме ги с данъците си от тези, които работят и с по-ниски пенсии, от хората които вече са се оттеглили от служба. Причината е, че недостигащите пари до реалната цена на тока, се покриват от бюджета“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него новото, което виждаме в разчетите за следващата година, е, че дори предвидените средства от продажба на емисии липсват.

„Много експерти предупреждаваха, че са заложени нереални постъпления от продажба на квоти. Прогнозите разчитаха на трикратно увеличение на цената, а в момента имаме почти двукратно намаление“, уточни Трайков.

„Проблемът е, че трябва да се вземат спешни мерки за намаляването на дефицита в енергийния сектор, а новият бюджет просто продължава политиката на предишните, с други думи – пак си заравяме главата в пясъка. Заложените пари са малко, но дори и те няма да бъдат постигнати като приходи от продажба на емисии“, поясни още бившият енергиен министър.

Според него развитието на фотоволтаичните централи далеч надмина възможностите на България, като икономика, да ги финансира.

„Това стана в рамките на няколко месеца през 2012 г. До март миналата година положението беше под контрол. Нещата бяха изпуснати през юни, когато се появиха грешните прогнози дали цената трябва да бъде повишена с 10 или 13%. През пролетта намалението на цените, по които се сключват договорите за изкупуване на енергията от фотоволтаици, беше отложено с три месеца, в които едни интереси надделяха над други. Трябва да има разследване, най-малкото от страна на ДНСК, за да се провери как е даван акт 15 на обекти, които реално не са необходими“, обясни Трайчо Трайков.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ми не исках да съм аз...1. да уточня че нито едно от имената които си изброил не определят нито процеса, нито решенията в него... а го прокарват само, срещу "известна печалба" ;)))2. идеята на процеса е освен да се ускъпи тока, и да се насочат бъдещи пари към определени хора, то И да се вземат парите от не-определените хора, подлъгвайки ги да участват в процеса... а той е над-национален!...повече не - нататък сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
Въпросът е кой го допусна Трайчо толкова много фото-централи да се построят. Дали това са договори от времето на Тройната коалиция (до Юни.2009 г.), когато е много вероятно Орешареца, като финансов министър тогава да е проспал този риск или да не е искал да се конфронтира.Другата възможност е Бойко и той да е подкрепял такива договори (поне в началото на мандата си), когато е уредил и неговата бивша приятелка Бориславова със голями фотоволтаични мощности и договори (такива слухове поне аз съм чувал) ?Айде да каже нещо , някой който знае повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още