IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха бивш министър от ПАСОК на 20 години затвор

Акис Цохадзопулос и негови съмишленици са сключвали неизгодни за държавата договори за военно оборудване

09:03 | 08.10.13 г.
Осъдиха бивш министър от ПАСОК на 20 години затвор

Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос бе осъден днес на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране пари. 73-годишният Цохадзопулос, който е заемал поста в периода 1996-2001 г., бе признат по-рано през деня за виновен заедно с още 16 от общо 18-те обвиняеми по процеса, който продължи пет месеца.

Съпругата и дъщерята на бившия министър бях осъдени на по 12 години затвор. Дъщерята на Цохадзопулос обаче получи условна присъда, тъй като е майка на три деца.

Останалите подсъдими бяха осъдени на между 6 и 16 години затвор. Бившата съпруга на Цохадзопулос и негов братовчед получиха 6-годишни присъди.

Обвинението срещу Цохадзопулос, който е бил министър от социалистическата партия (ПАСОК) в няколко правителства през последните 30 години, е част от мащабните разследвания срещу висши кадри на ПАСОК.

В конкретния случай става дума за договори за поръчка на германски подводници и руски системи за противодействие на въздушни атаки. Делото обхваща действията на още 17 души. Обвинението твърди, че групата е изпрала пари и е получила милиони евро подкупи, за да защити договори, ощетяващи държавата.

В същото време днес на втора инстанция пред съда в Атина се явява журналистът Костас Ваксеванис, обвинен в публикуването на списък с имената на предполагаеми богати гърци, притежаващи банкови сметки в Швейцария.

Така нареченият „Списък Лагард“ предизвика международно безпокойство и привлече вниманието на потърпевшите от рецесията гърци, които недоволстват срещу привилегиите на елита.

Делото срещу 46-годишния Костас Ваксеванис предизвика широк отзвук в медийното пространство и гръцкото общество. Ваксеванис беше арестуван през октомври миналата година и на 1 ноември беше оправдан.

Прокуратурата предприе необичайна стъпка за повторно разглеждане на случая, тъй като тогава, според нея, не са били взети под внимание доказателства от решаващо значение. В отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, Ваксеванис предупреди, че повторното разглеждане на случая му показва, че Гърция се отдалечава от демокрацията.

Вижте повече за списъка Лагард и позицията на Костас Ваксеванис в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още