IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер подаде иск срещу BlackBerry в САЩ

Компанията преговаря за продажба на част от акциите си или за пълното ѝ придобиване с компании като Cisco Systems, Google и SAP, твърдят източници на Ройтерс

11:16 | 05.10.13 г.
Акционер подаде иск срещу BlackBerry в САЩ

Акционерът в канадския производител на смартфони BlackBerry Марвин Пърлстийн подаде вчера иск срещу компанията в нюйоркски съд, съобщи ИТАР-ТАСС.

В документа от 35 страници се претендира, че са нарушени 2 члена от Закона за ценните книжа и борсите от 1934 г. Ръководството на компанията е обвинено, че е представило на инвеститори невярна прогноза за пазарните перспективи на произвеждани от нея продукти.

Пърлстийн отбелязва, че се стреми да защити интересите на акционерите, които са закупили ценни книжа на BlackBerry след 27 септември 2012 г., когато компанията заяви, че финансовото ѝ положение е много силно.

Акционерът припомня, че на 20 септември тази година тя е обявила необходимостта да отпише между 930 и 960 млн. долара заради нереализирани устройства от серията BlackBerry 10 заради слабото им търсене. Акционерът изтъква, че ръководството на компанията е заявявало, че тези смартфони са получили положителни оценки от експертите и ще имат успех сред купувачите. „В действителност устройствата от серията BlackBerry 10 не бяха приети добре на пазара и на компанията се наложи да съкрати около 4 500 служители, т. е. на около 40% от своя персонал“, се подчертава в исковото заявление.

През второто тримесечие на финансовата ѝ година, приключило на 31 август, чистата загуба на BlackBerry нарасна над 4 пъти до 965 млн. долара на годишна база. „Разочаровани сме от нашите оперативни и финансови резултати през това тримесечие“, заяви тогава главният изпълнителен директор на компанията Торстен Хайнс. Той обаче отбеляза, че BlackBerry остава „силна компания във финансово отношение“.

В иска се посочва също, че обявеното на 20 септември отписване на стойност е довело до спад в цената на акциите на компанията с 24% до 8,01 долара за брой от 10,52 долара, каквато е цената при затваряне на 19 септември, съобщи Ройтерс.

Това не е първият случай, в който BlackBerry си има неприятности с инвеститори. През 2011 г. съдия отхвърли претенции на група акционери, според които компанията ги е подвела за перспективите пред новата серия таблети и други нейни продукти. Тогава ищците обжалваха решението.

През септември компанията получи предложение от Fairfax Financial Holdings за цялостното ѝ придобиване на стойност 4,7 млрд .долара.

Няколко източници, близки до Ройтерс, твърдят, че BlackBerry преговаря със Cisco Systems, Google и SAP за продажба на дялове или цялостно придобиване. Intel Corp, LG и Samsung също се очаква да обявят предварителен интерес в началото на следващата седмица, а в сряда такъв бе проявен от Cerberus Capital Management.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още