IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се справя добре със спасителната програма и орязването на разходите

Правителството на страната поиска отстъпка в целите за дефицита догодина, но международните кредитори не са склонни да дадат такава

11:05 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Португалия се справя добре със спасителната програма и орязването на разходите

Международните кредитори на Португалия са доволни от работата на правителството по изпълнение на програмата за икономии. Това отвори вратата пред изплащането на поредния транш от спасителните кредити, пише Ройтерс.

Група експерти от Европейския съюз и Международния валутен фонд ревизира представянето на страната, като изводът е, че правителството се е насочило към постигането на заложените цели. „Изпълнението върви по план, а властите са решени да постигнат заложените цели“, се казва в изявление на кредиторите.

Изпълнението на програмата дава възможност прогнозата за ръста на брутния вътрешен продукт през 2014 година да се увеличи от 0,6 на 0,8 на сто. За тази година пък се очаква свиване на икономиката с 1,8 на сто, вместо предишната прогноза за 2,3 на сто.

Добрите резултати на Португалия накараха правителството да поиска разхлабване на тежките условия и увеличаване на целта за дефицита през следващата година. От страна на кредиторите обаче няма готовност и желание за промяна на заложените условия.

За да се постигне планираният за догодина дефицит, правителството трябва да направи съкращения на разходите за 4 млрд. евро. Очаква се детайлен план по този въпрос да бъде представен по-късно този месец заедно с проектобюджета за 2014 година.

Вчера десетгодишните облигации на Португалия поскъпнаха значително, което свали доходността по тях от 6,8 на 6,64 на сто.

Повече за ситуацията в Португалия вижте в репортажа на Bulgaria on Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още