IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска парче от държавните активи на Гърция

Руските държавни железници обмислят да се състезават за гръцкия жп оператор, а Газпром поднови преговорите за DEPA

09:37 | 21.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия иска парче от държавните активи на Гърция

Русия проявява все по-голям интерес към приватизацията в Гърция. Руските държавни железници обмислят покупката на гръцкия железопътен оператор. Газпром пък поднови преговорите за газовата компания DEPA.

Гърция се надява, че приватизацията ще донесе на икономиката й 19 милиарда евро, което ще подпомогне намаляването на дълга.

Приватизацията на държавните активи, която е поставена като условие от международните кредитори на Гърция, буксува. През юли Атина не успя да продаде DEPA, след като Газпром се отказа от сделката заради опасения за финансовата стабилност на дружеството. Сега обаче Газпром подновява диалога.

Русия е заинтересована от развитието на търговско-икономическото сътрудничество с Гърция, коментира председателят на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко, която посети Атина през седмицата.

Приватизацията на гръцките железници може да донесе солидни приходи, а страната ще стане част от евроазиатската транспортна мрежа. Това от своя страна ще допринесе за удвояване на потока от пътници и товари от и за Европа.

Гръцките железници превозват 15 милиона пътници и 4,5 милиона тона товари годишно, което пък води до повече от 148 милиона евро приходи.

Русия и Гърция отдавна поддържат силни икономически връзки главно чрез туризма. Само през миналата година 1,2 млн. руснаци са посетили Гърция. Те са известни със своите разточителни ваканции, като всеки руски турист харчи средно по 1000 евро за пазаруване и забавление в Гърция - отлична финансова инжекция за гръцката икономика.

Москва и Атина работят усилено и за премахването на визовия режим, което да улесни движението на туристите. Гърция е и дом на много руснаци - близо 300 000 руски граждани живеят на територията на страната.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още