IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалният вот в Бавария – тестът за Меркел

След седмица канцлерът ще се бори за трети мандат начело на Германия

12:16 | 15.09.13 г.
Регионалният вот в Бавария – тестът за Меркел

Седмица преди следените с нетърпение парламентарни избори в Германия, в провинция Бавария се провежда регионален вот. Резултатите в местния парламент ще бъдат показателни за представянето на германския канцлер Ангела Меркел следващата неделя, която се бори за трети мандат.

Християнсоциалният съюз е хегемон в Бавария вече цели 56 години. Партията, която е побратимена с християндемократите на канцлера Ангела Меркел, се очаква да продължи да управлява в провинцията. Христиансоциалният съюз контролира властта в Бавария вече повече от половин век и на днешните избори планира да получи най-малко 47% от гласовете. Коментирайки съюза на консервативната коалиция вчера лидерът на Христиансоциалния съюз Хорст Зеехофер изрази увереност в успеха на парламентарните изборите, като заяви: „Скъпа Ангела, ние ще поставим топката на 11-процента, а на теб ти остава само да вкараш гол", съобщава Bulgaria On Air. 

Затова и победата й е от съществено значение за Меркел, която е начело на Германия от 2005-а година, а управлява в коалиция с Християн-социалния съюз и Свободните демократи от 2009-а.

Провинцията пък, която е дом на 12 и половина милиона германци, е единствената със собствена регионална партия в парламента, като  Християн-социалния съюз обхваща близо една четвърт от коалиционните места в парламента.

Прогнозите сочат, че макар партията да не успее да постигне отбелязания преди години рекорд на изборите за местния Ландтаг от 60% гласовете, то няма да повтори и най-лошия си резултат от 2008-а година, когато постигна едва 43% подкрепа.

Прогнозите са Християн-социалния съюз сега да получи около 47% от гласовете в Бавария. Това ще позволи на партията да управлява провинцията самостоятелно – изключение на фона на останалите местни парламенти, но обичайно за самата Бавария, определяна като икономическия двигател на германския юг.

Добрите резултати на Християнсоциалния съюз се очаква да се отразят на настроенията на избирателите в цяла Германия, особено на по-консервативните, и да подкопаят представянето на опозиционната Социал-демократическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още