IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Воденичаров: Здравните фондове да се ползват за допълнително финансиране

НЗОК да поеме 70% от грижите и да прехвърли част от дейността си на фондовете, предлага експертът

13:55 | 12.09.13 г.
<p>
	Цекомир Воденичаров, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Цекомир Воденичаров, Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се въведат различни механизми за финансиране на здравеопазването - например използване на здравните фондове. Не е необходимо даже да се увеличава здравната вноска – тя е напълно достатъчна. Сегашните механизми за разпределение на парите са лоши, не е добра и организацията в сферата. Това каза в ефира на Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров.

По думите му единственото необходимо е здравният министър да заяви, че Националната здравноосигурителна каса не може да регулира сто процента от здравните потребности на населението.

„Трябва да се каже, че НЗОК поема 60-70% от грижите и прехвърля част от дейността си на фондовете. Така ще се създадат нови структури, които ще започнат да плащат на младите медицински лица, които все повече се ориентират към работа зад граница“, каза той.

„България е единствената страна в Европа, може би и в света, която има една здравна каса. Когато беше създадена има на разположение 300-400 млн. лева, а в момента има над 3 млрд. лева. Въпреки това през цялото време се говори, че има дефицит и недофинансиране“, посочи Воденичаров.

Експертът посочи и някои примери за лошата политика на здравеопазването следствие от промени, които вместо да подобрят ситуацията я влошават: „В периода между 2001 г. и 2011 г. броят на хоспитализациите се е удвоил от 1 млн. на 2 млн., защото касата плаща на лечебните заведения за извършените дейности като болнично лечение.

Воденичаров предрече, че скоро може да нямаме не просто добри лекари, а никакви лекари, защото тенденцията завършилите млади да напускат страната се увеличава.

„Всяка година правим проучване сред завършващите Медицинския факултет в София за нагласите им за бъдещето. Допреди две години от 10 завършили петима казваха, че имат осигурена работа в чужбина и ще заминат. Тази година обаче цели 9 от 10 казаха, че са осигурени от момента, в който вземат дипломата си. Това означава, че младите за изгубили всякаква надежда, че нещата тук ще се променят“, посочи той.

По думите му дори броят на медицинските сестри върви стремглаво надолу. „Преди имаше 70 хиляди сестри в България, а днес има 20 хиляди“, каза експертът.

Вижте повече подробности по темата от видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още