IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Данните на БНБ за дълга не са тревожни

Риск от рецесия има, но не е голям, твърди финансистът

12:31 | 27.08.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Емил Хърсев: Данните на БНБ за дълга не са тревожни

"Данните на БНБ за дълга не са тревожни. Методологията, по която той се измерва обаче, е порочна“, заяви в ефира на Bulgaria On Air финансистът Емил Хърсев. Той уточни, че става дума за международна финансова статистика, по която работи и Международният валутен фонд.

„Огромна част от дълга на България (около 80%), всъщност не е на България. Той е частен и няма да бъде платен с пари на данъкоплатците. Това са вътрешногрупови обороти между отделни компании и не се отразяват по никакъв начин на икономиката на страната“, обясни Хърсев.

Според него около 6,7 млрд. евро са задълженията на банковия сектор. От тях около 2 млрд. евро са междубанкови задължения.

„Една банкова група е финансирала дъщерния си трезор в България, но вместо да даде капитал, за да бъдат покрити изискванията на БНБ, е предпочела така наречените капиталозаместващи инструменти. Става дума за подчинен срочен дълг или дългосрочни финансирания, които и да се върнат, и да не се върнат, не би имало значение извън групата“, твърди финансистът.

По думите му забавеното нарастване на частния дълг е показателно като тенденция. „Преди 2008 г. той се увеличаваше с около 20% годишно, най-вече за сметка на банковия сектор, който тогава се разширяваше главоломно. Въпреки това все още е рано да търсим добрата новина. Положителна тенденция ще е едно трайно повишение на заемите, което към момента не се случва“, посочи Хърсев.

Риск от рецесия има, но не е голям, твърди още той. „Икономиката ни се намира на дъното. Ръстът е минимален, дори може да се каже, че влиза в рамките на статистическата грешка“, посочи експертът.

Много политика и малко икономика - така Хърсев определи актуализацията на бюджета.

Като важни условия за раздвижване на бизнеса и кредитирането, той посочи, че е важно да бъдат премахнати ненужните такси и регулаторни режими, да няма пряка намеса в бизнеса и излишни забрани. „Ако не можеш да помогнеш, недей да пречиш. Задължение на държавата е да пази външни фактори да не вредят на предприемачеството. От години страдаме от вътрешнообщностната контрабанда. И преките щети са за бизнеса, а не толкова за бюджета“, посочи Емил Хърсев.

По думите му, ако тези доставки е можело да бъдат обложени, те не биха дошли в България. „Заради този процес обаче нашите стоки не се реализират на пазара, тъй като нелегалните продукти са с минимум 20-30% по-ниска цена. Видяхме как изкупните цени на зеленчуците скочиха почти двойно, след като беше пресечен един такъв канал“, аргументира се финансистът.

„Европа застарява драстично. България спокойно би могла да настани между 4 и 5 млн. души, които търсят по-изгодни икономически условия, за да изживеят последните години от живота си. Това е огромна ниша, а страната ни има всички необходими предпоставки да се възползва от наличните си възможности. Това е въпрос на държавна политика“, предлага Емил Хърсев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 4
drakobg
преди 10 години
Tози по-добре да не си показва носа пред хората.Значи лихвите по дълга на страната-частен и държавен, ще са повече от номиналния ръст на БВП, да не говорим за реалния такъв, имайки предвид стагфлацията, в която се намираме от години, обаче това не е било притеснително. Не е притеснително само ако си от първите участници в пирамидата, като него, най-вероятно.За другите би трябвало да е, че после ще дойде време за плачене(или емигриране).Всяка пирамида рано или късно се срутва поради липса на свежи финансови постъпления.За справка-Гърция, Испания, Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
data
преди 10 години
Но е един от малкото който дава идеи - вобще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Прилича ми на изцепките на ББ.Може да са стояли на един и същи чин в началното училище :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
doba
преди 10 години
Хърсев,Преди няколко дни ни предложи да гледаме домати, сега да гледаме стари хора!Откъде такива идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още