IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore

Български производител на грахови концентрати е сред най-големите в Европа

Граховите протеинови концентрати имат широко приложение в хранителната промишленост, каза Ивайло Терзиев от "ФлаваПълс"

17:00 | 21.03.25 г.

Българският производител „ФлаваПълс“ създава концентрати с високо съдържание на протеин, преработвайки грах в завод в Шумен. Северният град е добра локация заради близостта до селскостопанските райони и до доставчиците в бранша. С пълноправното членство на България в Шенген вносът от Румъния и други страни е улеснен, което помага на бизнеса. Това коментира Ивайло Терзиев, оперативен директор на "ФлаваПълс", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията успява да използва 100% български грах в първата година след създаването си, но вече се налага да внася. „ФлаваПълс“ използва само жълт грах, който често е наричат фуражен грах, въпреки че това вече не е единственото му предназначение. Жълтият грах е сух и с високо съдържание на протеин.

Терзиев обясни, че фирмата залага на три основни продукта, предназначени за човешка и животинска консумация – грахов протеинов концентрат, грахова скорбяла и грахови люспи. Граховите протеинови концентрати имат широко приложение в хранителната промишленост, като често се използват за различни веган изделия. Концентратите могат да бъдат заместител на соята, правейки дадения продукт неалергенен. Събеседникът обясни, че често концентратите се комбинират и с месо, създавайки хибридни продукти.

Граховата скорбяла е грахово брашно с по-ниско съдържание на протеин, което намира приложение в редица сектори и като добавка в хлебната, сладкарската и месопреработвателната промишленост.

Основните пазари на фирмата са в Западна Европа, а отскоро тя разполага и с няколко клиента у нас. Разчитат на европейските си партньори, които избират по-високото качество и се доверяват на преработватели от ЕС.

В световен мащаб преработката на грах често е насочена към създаване на изолати, които въпреки че имат по-високо съдържание на протеин, спрямо концентратите остават и по-голям въглероден отпечатък. Гостът обясни, че концентратите, които компанията произвежда оставят между 7 и 8 пъти по-малък въглероден отпечатък. Той допълни, че компанията е третият по големина производител на концентрати в Европа, изпреварвани единствено от норвежки компании.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 21.03.25 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още