IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как уверените деца се превръщат във възрастни с правилна самооценка

Навиците да се справяме със стрес и проблеми се формират още от детска възраст, посочи клиничният психолог Рени Велчева

22:16 | 28.10.24 г.

Емоционалната интелигентност се развива постепенно – формира се още от ранната детска възраст през отношението на родителите, които да разпознават емоциите на детето, а то да може да ги изразява свободно. След това идва социализацията с групата. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Рени Велчева, клиничен психолог и съавтор на книгата "Открий себе си! за тийнейджъри 13–19 години".

Тя обясни, че книгата се опитва да помогне на тийнейджърите да осмислят преживяванията си и планират бъдещето си, като им даде сигурността от това да регулират своите емоции и отношения. Книгата е в съавторство с д-р Люси Рикспун, доктор по клинична психология и семеен терапевт в САЩ, с която се опитват да преценят в професионален план предизвикателствата в тийнейджърската възраст.

„Анализирането на чувствата и емоциите е изключително важно за развитието на емоционалната интелигентност в детска възраст. Трудността при тийнейджърите в момента идва от това, че те искат да са на първо място в много сфери от живота – в къщи, в училище, във виртуалния свят. При по-старите поколения виртуалният свят е отсъствал като сфера“, посочи Рени Велчева.

Според клиничния психолог процесът е дълъг, а при някои възрастни изобщо не е завършил и им е изключително трудно да регулират емоциите си. „Образователната система все още няма такива обучения, които да улеснят този процес“, посочи Велчева.

По думите ѝ, за доброто развитие на тийнейджърите е важно да имат доверителен възрастен, с който да споделят важните неща от живота и да споделят своите тревоги. „Този процес може да включва и справянето и анализирането на трудности и провали в някои моменти“, обясни Велчева.

Колко е важно подрастващите да анализират чувствата и емоциите си? Каква е ролята на училищния психоолог в емоционалното развитие на подрастващите? Къде е мястото на новите технологии в емоционалното развитие на тийнейджърите може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още