IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щерьо Ножаров: В България липсват фискални стимули за инвеститорите

Румъния преструктурира икономиката си, докато България остава в миналото, посочи преподавателят в УНСС и икономически съветник в БСК

13:13 | 28.10.24 г. 1

В България липсват фискални стимули за инвеститорите. Страната ни е на второ място сме в Европейския съюз по темп на увеличение на заплатите, но е с много по-нисък икономически растеж от Румъния и Хърватия. Това сравнение направи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК.

Според него това е административен натиск над инвеститорите и не отговаря на икономическото състояние и производителността на труда у нас, което „неименуемо ще продължи да води до отлив на още инвестиции“. Той добави, че България е единствената държава в Евросъюза с отрицателни индикатори за ефективност на правителството и различни институции.

Доц. Ножаров е на мнение, че не е възможна промяна на данъчните закони в момента. „Трябва да погледнем практически на нещата. Ако изключим от данъчно облагане хората с 1200 лв. заплата, това са около 1 милион души. Това означава за останалите скалата да е 40-50%, което е много високо, дори абсурдно. В Румъния, Сърбия и Северна Македония данъкът е 10%, ако ние променим нашия сега, инвеститорите ще се преместят в съседни държави“, предупреди той.

Икономистът напомни, че от статистиката на БНБ се разбира, че сривът на преките чуждестранни инвестиции е със 77%. „Големи инвеститори се изместват и избират други страни“, коментира Ножаров. Той призова също спешно да се помисли за енергийния въглероден интензитет на икономиката, който е над средния за Европа.

„В доклада на Марио Драги се говори за високи технологии и иновации, а в България този сектор е едва 12%. Всичко останало е нискотехнологична промишленост и липсват стимули за инвестиции с висока добавена стойност“, посочи доц. Ножаров. Работодателите настояват, преди да се коментира промяна на данъците, да се погледне разходната част на бюджета, която е „силно притеснителна и твърде раздута“, отбеляза икономистът.

Той допълни, че работодателите се интересуват дали ще има стабилен парламент и правителство, тъй като усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост изостава. „Това се дължи на липсата на приети нормативни актове от редовно правителство. Ние сме и в бюджетна процедура, което налага взимането на стратегически решения. Друг важен акцент е представянето на средносрочен фискално-структурен план, който изисква съгласие от политическите сили в парламента“, поясни икономистът.

По думите му работодателите очакват устойчивост от гледна точка на фискално-осигурителната тежест, ускоряване на процеса по приемането ни в еврозоната и сухопътния Шенген.

„Спрямо бюджета е важно да се отбележи, че има преизпълнение на приходната част от данъци с 13% и във всяка една от последните 2-3 години – със 7 млрд. лева всяка година. По думите му липсва дисциплина спрямо разходната част. Важно е да разберем, че доходите са функция на икономическия растеж и той трябва да бъде стимулиран, каза Ножаров и даде за пример Румъния, където частните инвестиции са над 27,3% от брутния вътрешен продукт. Капиталовите им разходи са двойни на нашите – близо 7%, които се реализират, а висшистите със STEM образование са 30%, докато при нас са 19%. Ние изоставаме в тези процеси“, коментира Щерьо Ножаров.

Защо Гърция и Хърватска се насочват към пето плащане по техните планове за възстановяване и устойчивост, а в България е получено само едно плащане? Заплаха ли е прогресивният данък за инвеститорите? Ще направи ли правителството реформи, които да доведат до съкращаване на администрацията? Какво е необходимо за стимулиране на икономическия растеж на България?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 час
Не отива на един доцент с претенции да говори като популист политик . 30 % годишна амортизационна норма за инвестиции в машини и оборудване и 50 %годишна амортизационна норма за инвестиции в ИТ оборудване малък фискален стимул ли са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още