IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Бобева: Политическата нестабилност изчерпва кредита на доверие в икономиката

Имаме голям проблем с икономическия растеж, прогресивният данък ще изгони инвеститорите, смята преподавателят по финанси във ВУЗФ

12:20 | 25.10.24 г.

Българската икономика е резистентна към шокове. На фона на цялата политическа нестабилност икономиката показа натрупана инерция, но този кредит на доверие се изчерпва. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д-р Даниела Бобева,  преподавател по финанси във ВУЗФ.

„Това се вижда в преките чуждестранни инвестиции. Едни от най-засегнатите ще са международните компании, които предоставят по-високи заплати на пазара на труда. Ако променим данъчната система, ще изгубим един от най-големите фактори на растеж – чуждестранните инвестиции“, предупреди тя.

Проф. Бобева е категорична, че не трябва да се променя съществуващата данъчна рамка. „Такова нещо може да направи само Народно събрание, което не смята, че ще има следващ мандат, защото така ще отреже клона, на който седи“, отбеляза тя.

По думите ѝ темата за прогресивното данъчно облагане е много стара. „Още Джон Стюарт Мил е водил дебат за това как да се облагат по-богатите и по-бедните преди 150 години. Ако трябва да перифразираме Мил, прогресивното облагане наказва тези, които работят и спестяват повече. Не е ясно кой проблем ще разрешим с въвеждането на тази мярка“, е мнението на икономиста.

Според проф. Бобева не се знае колко точно са доходите на домакинствата, след като методологията на Националния статистически институт не взема предвид сивата икономика. „Има съществена разлика между доходи, работна заплата и работна заплата по трудово правоотношение, и не цялата работна сила е ангажирана с него. Друг пример е, че малко хора декларират доход от апартамент под наем и плащат данък върху него. Доходите в България не отразяват реалната картина на пазара на труда“, заяви икономистът. И даде пример с разходите на работодателите за работна сила в двата сектора с най-ниските работни заплати – селско стопанство и хотелиерство, където разликата между доходите на работещите и работната заплата е най-голяма.

„Ние сме на последно място в Европейския съюз по гъвкава заетост. Това включва краткосрочната заетост, работата по проекти и фрийлансърството“, отчете проф. Бобева. И добави, че въвеждането на прогресивно данъчно облагане ще засегне най-много ИКТ сектора (информационни и комуникационни технологии). Тя посочи, че 56 хил. души работят в индустрията, свързана с автомобилостроенето, още 60 хил. души са ангажирани в сектора на дигиталните услуги. Въпреки това икономистът подчерта, че страната ни е на последно място по дигитализация и едва ли това ще подобри тенденцията.

Проф. Бобева посочи, че истинският проблем не е разликата в заплатите, а че нямаме достатъчно икономически растеж. „Имаме насърчаваща икономическия растеж данъчна система, но други фактори унищожават това предимство. Прогресивно облагане могат да си позволяват държави с високо равнище на брутен вътрешен продукт. Такива държави нямат нужда да растат с 6-7% на годишна база“, анализира икономическата ситуация ученият.

Даниела Бобева препоръча за следващата година да се свият разходите и да се откажем от някоя от социалните придобивки. „Проблемът с икономическия растеж е много сериозен. Не използваме достатъчно работната си сила, въпреки че имаме огромни резерви от местна и чуждестранна“, смята тя.

Каква ще е социалната политика на България в следващия бюджет? Как се прави бюджетна политика по време на избори? Кои са предизвикателствата пред финансовата и фискална система на България? Как е засегната евентуална промяна в данъците в политиката на партиите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още