IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българският Discoverer ще разполага с онлайн портал за кандидатстване с проекти за въвеждане на AI

До две години кол центровете ще преминат към автоматизирани системи и за екипите ще е необходима национални политики за преквалификация, посочи Петър Статев

19:20 | 24.10.24 г.

Българският суперкомпютър Discoverer ще разполага с онлайн портал, на който малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за проекти, с които искат да въведат AI в своята работа. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петър Статев, председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

„Модернизацията и разширението на суперкомпютъра продължава, като от началото на 2025 г. ще бъдат предлагани нов клас услуги за всички потребители. Съвсем близо сме да можем да предлагаме обучение на невронни мрежи, обучение на големи езикови модели“, обясни той. И добави, че след подписания тази седмица договор с Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност започва реализирането на Договора за изграждане на европейски иновационен хъб за големи данни, високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект.

По думите му, с осигуреното по договора финансиране екипът на "София Тех Парк" ще съдейства на бъдещите клиенти от академичния сектор и  малки и средни предприятия да използват различен инструментариум, свързан с AI.

Петър Статев посочи, че навлизането на AI в световен мащаб е значително и тази тенденция ще се засилва и в България, като в някои сектори – като анализ и синтез на говор – има изключителен напредък. И даде пример с възможността да се заличи нуждата от по-масовите колцентрове, които са свързани с изпълнението на рутинни операции.

„До две години тези центрове ще преминат към автоматизирани системи, базирани на AI, което ще намали до два-три пъти разходите за персонал, спрямо най-ниската цена на пазара – кол центрове в Пакистан и Индия. Това ще доведе до намаляване на разходите с над 40 млрд. долара в световен мащаб, прогнозира Статев, но добави, че това ще изкара хиляди хора на трудовия пазар.

Затова той се надява в тази ситуация да се задействат национални политики за преквалификация. „В България има такива, но те не са достатъчни и не се развиват достатъчно бързо“, е мнението на председателя на надзорния съвет на "София Тех Парк".

Как се прави модерно образование и какво трябва да се промени в българския образователен модел? Какви ползи може да има за България от поверения ѝ ресор в новата Европейска комисия може да разберете ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още