IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Левков: Европейските производители трябва да произвеждат електромобили на цени, близки до китайските

Продажбите на електрически коли в България ще скочат с минимум 10%, прогнозира председателят на Индустриален клъстер "Електромобили"

16:10 | 24.10.24 г. 8

Европейските производители би трябвало да могат да произвеждат коли на цени, близки до китайските, особено на фона на сериозния им спад през последните години. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Илия Левков, председател на Индустриален клъстер "Електромобили".

„Защо трябва с мита, а не с намаляване на цените от страна на европейските производители", попита реторично той по отношение на мерките на Европейския съюз срещу вноса на китайски електромобили. "Вярвам в конкуренцията и тя ще доведе до по-ниски цени“, прогнозира той и даде пример със затварянето на заводи в Европа, което показва размерите на щетите, които ще бъдат причинени от неспазването на конкуренцията.

Според председателя на Индустриален клъстер "Електромобили" битката между Европа и Китай за пазара на електромобили трябва да се реши на базата на конкуренция и качество на продукта, а не на мита, защото цената ще засегне основно крайните потребители. Той е категоричен, че конкуренцията и свободната търговия не може да се ограничават административно.

Илия Левков се надява европейските автомобилни производители да се възползват от развитата си мрежа за продажби и сервизни услуги, за да се противопоставят на навлизането на китайските компании на континента.

Продажбите на електромобили в световен мащаб продължават да показват стабилни годишни ръстове и може да се очаква тази тенденция да навлезе по-силно в България, прогнозира той. По думите му вече трябва да намалеят някои от опасенията на българските потребители, след като се увеличава зарядната инфраструктура. Левков очаква, че ръстът в тренда ще между 5% и 10% през 2025 г. и то при песимистична прогноза. „Убеден съм, че в България продажбите на електромобили ще скочат доста“, подчерта той.

Кои са водещите компании на електромобили в Европа? Към кои марки електромобили ще се насочи българският пазар?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 11
гъбко
преди 1 ден
До: Pyramid Кви компетенции сме затрили? При теб възможно да е така, но защо слагаш другите там? И какви пазари са затрили европейските производители, че ми станА интересно? Доколкото ми е известно митата все още не са влезнали в сила. Къде са тези огромни стенещи тълпи пред китайските автосалони? Защо не ги купуват ве? Да ти прави впечатление, че по улиците на Европа, а и у нас, масово са европейски електрички и тесли(и то от тези германските)? Само тука из форума се превъзнасяте по тех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
wart
преди 1 ден
Тоя коментира неща от които няма понятие при високият Европейски стандарт кoгато разходете са много по висoки -- само Електричеството в Германия за 2023 година е поскъпнало 3.7 пъти , Природният газ 4 пъти като добавим и високите разходи - като заплати и много от редките метали се доставят от Китай как ще конкурираш Китайските автомобилни производители и ще произвеждаш на цени като техните ? Това може да го каже човек, който говори без да мисли наизуст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 1 ден
До: Pyramid пак ли некомпетентни коментари? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Biso
преди 1 ден
В статия на Ройтерс от 5.9.2023 се казва, че в BYD, най-големия производител на електромобили в Китай, заплатите започват от 330 долара и стигат до 960 долара. Ако вземем най-високата заплата + разходите на работодателя още 200-250 долара = 1200 долара всичко. При равни дриги условия, Фолкцваген в Германия няма как да произведе автомобил на цената на китайците. ОМХО. И Шкода с около два пъти по-ниски заплати в сравнение с Германия не могат да се справят със задачата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Biso
преди 1 ден
Европейските производители би трябвало да могат да произвеждат коли на цени, близки до китайските, - Би трябвало, но с фактите не можеш да спориш. Фолкцваген плаща по 30 евро на час на работник, което е около 5200 евро брутна заплата (това е заплата без частта на работодателя, която е още около 1000 евро ако не бъркам). Отделно служителите имат бонуси ако фирмата продаде повече автомобили. Сравнете тази заплата с 1000 евро, че и по-ниска запалата в Китай + субсидии от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 ден
До: Pyramid - Писах "И ПРОДАВАТ" но, как ме "коригира" мобилният, остава загадка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 ден
До: гъбкоЗа ЦЕНА става дума. Което наблюдаваме отвън е постепенно повишаване качеството на китайските стоки при запазено ценово предимство. Това изтегля производството в Поднебесната, Европа губи мощности и компетенции, губи пазари... КАКВО ПРАВИМ, гъбко? Пл-ЮЕ-м по китайците, или се вземаме в ръце? И как ще стане с нелепия ви подход? Тях не ги вълнува, те произвеждат изпробват ТИ ЛИЧНО, какво направи, за да се подобри картинката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
гъбко
преди 1 ден
Не виждам причина Европейските производители да свалят качеството на нивото на Поднебесните, за да се продава на техните цени. Не го разбирам това. Колите не са задължителна вещ. Който може и му трябва си купува, който не може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още