IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Р. Петров: Върховите технологии и изкуството в процеса на създаване имат много общи елементи

Как изкуството показва научните постижения може да се разбере на форума "Компютърно пространство", посочи председателят на Студентско общество за компютърно изкуство

22:00 | 22.10.24 г.

Върховите технологии и изкуството в процеса на създаване имат много общи елементи. Винаги сме насърчавали чрез изкуство и дизайна да се покаже съвременното състояние на технологиите в сектора. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р инж. Росен Петров, председател на Студентско общество за компютърно изкуство.

„Върховите постижения на техниката и науката са съвършени и могат да бъдат приети като някакъв вид изкуство, а в едно съвършено изкуство има вложено много умение и технология“ посочи той и съобщи, че тази седмица в София ще се проведе 36-тото издание на международния форум за компютърно изкуство „Компютърно пространство“, като целта му е да покаже върховите постижения на науката и технологиите чрез изкуството.

Инж. Петров разказа, че събитието се дели на две части – конкурсна и фестивална. Конкурсите ще бъдат в осем различни направления, а фестивалната част ще предложи на публиката различни видове изложби, семинари и уъркшопове. И добави, че посетителите ще могат да видят интерактивни инсталации, изградени на място. Ще има ретро изложба, която ще покаже какви са били през годините както български, така и чуждестранни модели графични редактори и дисплеи.

Росен Петров обясни, че познаването на технологиите от миналото е изключително важно за развитието на модерните устройства. „Събитието е и място, на което ученици, студенти и бизнеси се срещат, което стимулира новите идеи и продуктивността. Семинарите обхващат теми като новостите в киноиндустрията и използването на компютърна графика, както и най-усъвършенстваните технологии за обработка на звук“, обясни той.

Председателят на Студентско общество за компютърно изкуство посочи и направленията в тенденциите в този вид изкуство. „Едното направление е навлизането на изкуствения интелект във всякакъв вид проекти. Другата тенденция, идва с това, че има неограничени технически възможности и евтин хардуер, за това единствената бариера е въображението и реализирането на самия проект“, отбеляза той.

Инж. Петров е убеден, че с помощта на технологиите и интернет вече не съществува географската бариера, като артистите могат да показват и създават произведенията си в различни точки на света.

Как се създават креативните идеи в компютърната графика?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още