IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще стане ли България част от страните партньори при завръщането на Луната

Наши компании могат да допринесат за технологичното проучване на Космоса и междупланетните изследвания, коментира д-р Светослав Александров

22:45 | 22.10.24 г. 4

Завръщането на Луната ще стане в партньорство с голям брой държави. Надявам се, че България ще бъде част от тази инициатива. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Светослав Александров, автор на блог-уебсайта Cosmos.bg.

Той напомни, че НАСА развива космонавтика с голямо международно сътрудничество и България е 32-та нация, подписала споразумението „Артемида“.

„Сътрудничеството между НАСА и Европейската космическа агенция става все по-добро. Частни компании вече развиват свои космически отрасли, което води до още иновации. Това е на Запад. Китай и Русия също предприемат стъпки в тази посока. Това са двата полюса в космонавтиката понастоящем“, определи тенденциите в развитието на науката в космическите изследвания?

По думите му изследването на Космоса в бъдеще ще бъде мирно и професионално. "Мястото на България в споразумението „Артемида“ тепърва ще се уточни. Ние имаме компании, които са лидери в своите сфери и могат да допринесат за технологичното проучване на Космоса и междупланетните изследвания", коментира д-р Александров.

Според него средата в България се променя и позволява на фирми като “EnduroSat” да развиват дейността си у нас. „Полето е отворено за всякакви видове частно предприемачество. Не става въпрос само за производството на ракети, както прави SpaceX.  В Европа също има сериозно раздвижване и е възможно в близко бъдеще да станем свидетели на космически кораб, разработен в Европа, а не в САЩ или Русия“, прогнозира той.

Д-р Александров посочи, че между България и НАСА може да има сътрудничество на много нива. Участието в граждански проекти е един възможен вариант. „Това, което би било страхотна възможност за България, е изпращането на български астронавт в Космоса. Държави като Чехия, Унгария и Полша вече предприемат стъпки да изпратят свои собствени представители“, съобщи той и се надява България да не стои настрани и да не остане последна в това отношение.

Експертът отбеляза, че в България има рекордьори в леката авиация. „Няма как да знаем кои имена биха се спрегнали в преговорите между НАСА и българското правителство", каза д-р Александров. И добави, че към настоящия момент България все още не е пълноправен член на Европейската икономическа агенция, а само кооперираща държава, което би затруднило изпращането на български космонавт.

„Майкъл Блумбърг е прав за много неща, но допуска и някои сериозни грешки. Ако гледаме научноизследователските задачи, по-добре наистина да оставим пилотираната космонавтика и да се прави само с работи“, отбеляза Светослав Александров и поясни, че нейната стойност се простира извън науката. „Става въпрос за международно сътрудничество и вдъхновяване на следващото поколение изследователи. От друга страна, НАСА отчита като своя грешка разточителното изразходване на средства“, каза експертът и съобщи, че намеренията са за смяна на бизнес модела на финансиране, като ограничени пари ще се дават на частните компании, които също трябва да се ангажират със собствени средства.

Пренесоха ли се геополитическите войни в Космоса? Какво е бъдещето мирно изследване на Космоса? Какво препоръча директорът на НАСА Бил Нелсън при посещението си в България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 2 дни
На НАСА й трябват милиарди и такива балами като България искат да ги включvат и програмите си . Какво значени има изучаването на Луната за България ,? тя космическа държава ли е и разработва високо технолoгiчна продукция за Космоса ? нищо подобно ще източват милиарди пари които ще отидат на вятъра , тоя катър не знам дали разбира това което коментира или говори наизуст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 дни
До: гъбко, Гъбков, Скопие е посетено вече, нищо особено. Предпочитам Охрид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 17
гъбко
преди 2 дни
До: doba Никъде нема да ходите, в това число и до Скопие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 3 дни
Те авио-линията София-Скопие оправиха, сега и до Луната ще ходим :) Айде холан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още