IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Археолог: Културно-историческото наследство трябва да съхранява и изследва от научна гледна точка

Разкриваме невероятни находки, но имаме проблеми с тяхното съхраняване и представяне, посочи д-р Васил Тенекеджиев от варненския археологически музей

22:36 | 17.10.24 г.

Комерсиализацията на историята има позитивна страна – помага все по-голям брой хора да проявят интерес към културно-историческото наследство, но институциите забравят, че с археологията то трябва да съхранява и изследва от научна гледна точка. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична история.

„Всеки археолог в музейната система е напълно наясно, че разкриваме невероятни находки, но имаме проблеми с тяхното съхраняване и представяне. Проблемите на първо място се коренят в тромавата административна система, която трябва да „развърже“ обектите и да ги социализира“, посочи той.

Д-р Тенекеджиев коментира най-новото откритие на екипа от Археологически музей Варна – почти изцяло запазена римска статуя с надпис. „Все още се обсъжда функцията на статуята, като археолозите клонят към това, че тя е била върху гроба на изобразения“, обясни той.

Археологът не скри, че след направеното откритие започват проблемите за учените, тъй като всяка находка трябва да мине през задължителната реставраторска грижа, а реставраторите във Варна нямат подходящи ателиета и лаборатории, в които да извършват дейността си. И добави, че липсата на оборудване и помещение за реставрация забавя излагането на експонатите пред публика.

По думите му, този проблем е много сериозен за музейната мрежа в града. „Варна предлага изключително разнообразни и забележителни исторически обекти, но някои от тях са пренебрегнати и са оставени да се рушат“, не скри притесненията си д-р Васил Тенекеджиев и напомни, че музеите имат задачата да се грижат за движимите находки, но недвижимите са под юрисдикцията на държавата.

Според него финансирането, свързанo със запазването и реставрацията на културните паметници, е предизвикателство за българските археолози. Археологът смята, че финансиране за разкопки може да бъде намерено, но проблемите за откритията идват след това, когато учените се сблъскват с администрацията и институционалната система.

„Същинските разкопки са най-приятната част, но когато открием нещо първо се радваме, а след това започваме да се притесняваме и да водим битки със съществуващата система в страната – затова как по-бързо археологическият обект да стане достояние на публиката“, даде пример с проблемите при съхраняването на културно-историческото наследство д-р Тенекеджиев. И потвърди, че в много случаи административното забавяне води до разрушаване на това, което са открили и това е една от големите драми на българската археология.

„Откриваме обекти и находки на хиляди години и идва моментът, в който започва многогодишна битка с институциите, като през това време те се рушат допълнително“, заяви археологът.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още