IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Земеделските производители в Европа и у нас виждат провал в Зелената сделка

Климатичните изменения, натискът върху пазарите заради войната в Украйна и вносът на храна от трети страни пречат на земеделието у нас, посочи Костадин Костадинов

16:07 | 15.10.24 г. 4

Земеделските производители в Европа, включително и българските, виждат провал в Зелената сделка. Заради нея те се принудиха да правят неща, несъвместими с климатични и почвени особености. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Костадин Костадинов, председател на Българска аграрна камара.

Според него Зелената сделка е „провал за ЕС“, защото е довела до повишаване на себестойността, понижаване на добивите, фалити на земеделски производители. Костадинов смята, че законодателни и държавни мерки могат да помогнат на земеделието, ако са направени правилно и се спазват. Той подчерта, че сега има много административни пречки пред производителите, които трябва да се намалят, за да се улесни работа им.

„Тази година основните предизвикателства бяха климатичните изменения, натискът върху пазарите заради войната в Украйна и вносът на храна от трети страни“, обясни председателят на Българска аграрна камара. По думите му първият транш от така наречената украинска помощ е изплатен, като до края на ноември се очаква и втората трансакция.

Костадинов обясни, че в момента Европа е на кръстопът по отношение на подпомагането за производителите, като Европейската комисия планира да го промени, което би било проблем за земеделците.

Аграрният експерт подчерта, че засушаването в почти цялата страна и пожарите са повлияли на производството – добивите са намалели значително, което е повишило себестойността, а ниските цени на борсите по света са довели до големи загуби за българските земеделци.

„В момента у нас продукцията е прибрана на 80%, добивът на пшеница варира спрямо различните части на страната, но добивът на слънчоглед и царевица е отчайващ с огромен спад“, съобщи Костадинов.

Ще се превърне ли качествената и чиста храна в ценност и приоритет за обществото? Как се възпита у младите хора култура на хранене с качествени и незамърсени храни? Кои са предизвикателствата пред Българска аграрна камара?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 1 час
пак глууупости и просене на пари от мутрите на бойко....аман!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 17
Алехандро
преди 1 час
Колкото до "схемата" с украинското зърно и "пратестите":БАБХ за украинското зърно: "От 575 проби в нито една няма тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност . На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители", каза д-р Татяна Николова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 19
Алехандро
преди 1 час
РБ, Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните - Разпределението на качеството на пшеницата по групи е както следва: първа група 5,6%, при втора група 11,6%, втора Б група 38,7%, п; трета група 43,8%, През наблюдавания период (2014-2023 г.) пшеницата с ниски хлебопекарникачества е формирала над 80%." ЗА инфо - хлебна е пшеницата в първа група! Та, питайте го този експерт, питайте и колко пъти торят и обраб. с РЗ, после обработват в силозите и т ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 22
Алехандро
преди 2 часа
Ей от такива новини се интересуват земеделците: "Служебният кабинет отпусна още 125 млн. лв. на земеделците за "украинската помощ"! И, някой няма ли да опита тези ***, защо над 90% от пшеницата, която произвеждат е фуражна?! Защо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още