IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кафето в България може да поскъпне с 5-10% заради глобални трудности

Българите плащат все повече за кафе и търсят по-качествен продукт, каза Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе

16:49 | 15.10.24 г.

Повишението в цената на кафето в България досега не е драстично, тъй като секторът на специалните кафета, които са и най-скъпи, не е толкова развит. Следвайки глобалния тренд, възможно е кафето да поскъпне с 5-10% в България, но е трудно да се конкретизира с колко точно ще бъде оскъпяването за крайния потребител. Това коментира Йонатан Аначков, собственик на пекарна за кафе Bug Coffee, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„През последните години средното годишно поскъпване на кафето в Европа е между 2% и 10%. Може да очакваме бавно поскъпване и у нас. Не мисля, че може да очакваме цените да намаляват - няма предпоставки за това", посочи събеседникът.

Той уточни, че българите си позволяват да плащат все повече за кафе и да търсят по-качествен продукт.

Аначков коментира причините за поскъпването на кафето в световен мащаб, посочвайки, че когато има някакви проблеми в Бразилия или Виетнам, това винаги се отразява на цените на кафето, тъй като те са най-големите производители на най-търсените сортове арабика и робуста. Заедно с новите екологични правила на Европейския съюз и проблемите с логистиката, това води до поскъпване на цените и очакванията са, че цените ще вървят нагоре. 

"Четири пъти подред в Бразилия има лоша реколта. Това не означава, че произвежда малко, но рекортата е лоша спрямо очакванията. Страната отговаря за една трета от производството на кафе в света - нормално е, когато има сътресения там, това да се отрази на цените на кафето. През 2021 г. имаше едно нетипично замръзване, което унищожи много голяма част от реколтата - очакваше се след такава аномалия реколтата през 2022 г. да бъде по-добра, а тя не беше. През 2023 г. също не беше, а сега през 2024 г. имаше суша не само в Бразилия, но и във Виетнам", каза гостът.

Прогнозираните количества за тазгодишната и миналогодишната реколта в Бразилия и Виетнам означават, че ще има дефицит на пазара, а това означава и поскъпване.

Новите екологични правила на Европейския съюз, насочени към борбата с обезлесяването, също са фактор в повишаването на цените на кафето, тъй като приложението на този регламент затруднява много от производителите и оскъпява техните операции, каза Аначков. Атаките на хутите по кораби в Червено море и конфликтът в Близкия изток допълнително създават проблеми с доставките и оскъпяват транспорта.

Каква е динамиката на пазара в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още