IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Психолог: Виртуалната реалност може да се използва в трудовата психология

Как чрез новата технология се подобряват уменията на хората, коментира сертифицираният клиничен психолог Дея Шопова

12:15 | 14.10.24 г.

Технологията на виртуалната реалност (VR) започва да навлиза в големи организации в сферата на трудовата и организационната психология, като може да се използва за развитие или подобряване на качествата на кадрите. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Дея Шопова, сертифициран клиничен психолог.

Тя обясни, че ако човек има трудности да говори пред публика или да работи в екип, VR може да се използва, като този способ помага да се превъзмогнат тези страхове или да се подобрят уменията на човек.

„Виртуалните терапевти няма да премахнат нуждата от личен контакт със специалист, тъй като емпатията и доверието остават основни за успешна терапия“, смята Шопова.

По думите ѝ новите технологии все повече навлизат в грижата за психичното здраве на хората, като една от развиващите се тенденции е употребата на виртуална реалност, която се използва като допълнителен метод в терапията и помага да се улесни говореното за проблеми.

"Работата с VR е на базата излагане на конкретния стимул или ситуация, която ни притеснява. При посттравматични стресови разстройства пациентът се поставя в ситуация, която е доста подобна на реалната ситуация“, посочи Шопова. Тя уточни, че проблемите на хората са доста индивидуални, но ситуациите във виртуалната реалност могат да бъдат доста персонализирани.

Психологът прогнозира, че бъдещето е разработването на все повече възможности и обхващането на все повече проблеми чрез новите технологии, и обясни, че VR прави нормалната терапия около 33% по-ефективна.

Според Шопова достъпът до този вид терапия не е евтин, но тя е на мнение, че ако навлезе повече в практиката, цената на този вид услуга би трябвало да падне.

„VR няма как да бъде основен метод на терапията и има своите ограничения, като не е подходяща за хора с епилепсия или проблеми с вестибуларния апарат. Специалистите трябва да преценят дали терапията с виртуална реалност е подходяща за даден пациент“, коментира психологът.

Внедряват ли се новите технологии в грижите за психично здраве в България и имат ли интерес българите към тях? За какви проблеми може да се използва виртуална реалност? В какви случаи се използва VR и каква е превенцията може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още