IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Без ефектите от климатичните промени ураганите щяха да са по-слаби

За последните 30 г. няма ясна тенденция за увеличение на броя на ураганите, но се наблюдават повече щети от тях

15:07 | 10.10.24 г. 2

Без ефектите от климатичните промени настоящите урагани щяха да бъдат по-слаби. Това каза гл. ас. д-р Симеон Матев, преподавател в Геолого-географския факултет, катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Неговият коментар е свързан с двата разрушителни урагана - "Хелън" и "Милтън", които удариха Флорида в рамките на две седмици един след друг.

Според Матев в последните 30 години няма ясна тенденция за увеличение на броя на ураганите през даден сезон, но се наблюдават повече щети от тези урагани заради по-голямата им мощност, което е и по-големият проблем. През този сезон ураганите показват по-голяма променливост на движението, а в различни етапи на развитието си и много голяма интензивност на явленията, които предизвикват.

Експертът посочи, че всички процеси в атмосферата са взаимосвързани, така че дори най-малката промяна в даден компонент на атмосферата рано или късно води до промяна на цялата атмосферна система.

„От тази гледна точка част от глобалното затопляне е предизвикано от човека и оказва влияние в поведението на тропичните циклони, които наблюдаваме в момента“, посочи Матев. И допълни, че по-високата температура на морската вода в Световния океан поражда повече на брой тропични циклони и тяхната мощност и разрушителна сила е по-голяма. 

Климатичните промени и борбата за намаляване на ефектите от тях зависят изключително много от огромните финансови потоци, които направляват световната икономика, каза Матев в коментар за очакваното отлагане на забраната на двигатели с вътрешно горене в ЕС. По думите му ефектът от мярката сама по себе си е бил съмнителен. Той даде за пример как влезлите в сила регулации за по-чисто корабно гориво са имало обратен ефект върху затоплянето на климата и са допринесли за покачване на температурите с около 0,2 градуса по Целзий.

"Климатът е съвкупност от много процеси - когато тези процеси съвпадат като посока, се получават големи пикови стойности. Трябва много внимателно и прецизно да се работи по ограничаването на нашето въздействие върху природата", коментира събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 часа
Пращи от акъл този..Ми има повече шети разбира се, през 1980 г.населението на Флорида е било 9.7 милиона, сега е вече над 22 милиона.Не ми изглежда особено трудно да се предположи,че когато населените и застроени зони се увеличат двойно, щетите ще са много по-големи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още