IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Н. Стойков: Застрахователите ще могат да преглътнат загубите от урагана "Милтън" 

Застрахователната индустрия в САЩ и в частност Флорида е много добре капитализирана и ще успее да преживее исковете след ураганите, посочва управляващият партньор в Alaric Securities

16:07 | 10.10.24 г.

Очакваните щети от урагана "Милтън" в САЩ се изчисляват на около 50-60 млрд. долара, но все още не е изключено те да стигнат и близо 100 млрд. долара. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Стойков, управляващ партньор в Alaric Securities. 

Застрахователната индустрия в САЩ и в частност Флорида е много добре капитализирана и ще успее да преживее исковете след ураганите "Милтън" и "Хелийн", които удариха щата през последните две седмици, коментира гостът. "Милтън" достигна бреговете на Флорида в четвъртък сутрин като ураган категория 3, след като отслабна от категория 5. Бурята имаше сравнително слабо отражение на оценките на застрахователните компании в САЩ“, допълни още пазарният коментатор.

Стойков обясни, че застрахователните премии, особено във Флорида, са се вдигнали „с много голяма степен“. Според него потенциалните загуби за застрахователните компании, които те ще претърпят заради урагана, са нещо, което ще могат да преглътнат. „Предвид, че премиите са се качили толкова много във Флорида през последните две години, е имало очакване, че ще паднат в бъдеще – в този момент няма такова очакване, което също е позитивно за застрахователните компании“, отбеляза пазарният анализатор и прогнозира, че ако загубите са до 100 млрд. долара – застрахователите няма да претърпят сериозни загуби.

Стойков съобщи, че акциите в сектора са поскъпнали с 26% тази година, като пикът е бил на 27%, така че пазарът не възприема исковете по "Милтън" и "Хелийн", а и другите бури, които удариха САЩ, като негативни новини.

Какви ще се ефектите от урагана „Милтън“ върху общинските облигации във Флорида? Ще има ли забавяне при представянето на акциите в американския щат? Как се отразява ураганът на президентските избори? Как ще се движи петролът през следващите месеци вследствие на урагана? Как се отразява нарасналото напрежение в Близкия изток на пазарите от региона може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още