IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Франция заяви собствените си интереси в Близкия изток

Конфликтът в Близкия изток трудно ще се разреши по дипломатически път, каза доц. д-р Димитър Божков

16:58 | 08.10.24 г.

Посланието на френския президент Макрон за прекратяване на доставките на оръжия за Израел е по-скоро символично, защото всъщност Франция не изпраща големи количества оръжия на Израел. С това послание Макрон припомня, че Франция има собствена позиция и интереси в Близкия изток. Това каза доц. д-р Димитър Божков, преподавател в катедра "История на философията" в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че популярността на Макрон в момента е достигнала историческо дъно. „Френското правителство също е на кантар и разбираме ден за ден какво ще се случи. Макрон е притиснат между крайнодесните и крайнолевите, за да намери баланс. Партията на Льо Пен е по-склонна да подкрепи Израел, а групата около Меланшон се фокусира върху независима Палестина“, каза събеседникът. 

Според него конфликтът в Близкия изток трудно ще се разреши по дипломатически път.

„Позициите на всички участници в конфликта са се втвърдили и това остава много малко място за маневри от страна на дипломатите. Това е основна критика към Нетаняху в Израел, който приоритизира военните мерки. Израел все по-малко се вслушва и в САЩ, което не се е случвало от много време. Изглежда, че влиянието на теократичните фракции над Нетаняху става все по-силно. Досега не е имало такава ситуация в Израел, което допълнително ескалира конфликта“, посочи анализаторът.

Събеседникът припомни, че Франция подготвя конференция в подкрепа на Ливан, тъй като между двете страни съществуват дългогодишни връзки още от колониализма. По всяка вероятност Израел ще осъди остро такава инициативи. Не е изключено Израел да свръхреагира. Воденето на балансирана политика в тази ситуация изглежда все по-невъзможна, коментира той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още