IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Д. Георгиев: Възходящият тренд на петрола е реакция на пазарите при напрежението в Близкия изток

ОПЕК се възползва от покачващите се цени на петрола, но няма контрол над тях, твърди ръководителят "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг"

22:48 | 08.10.24 г.

Цената на петрола е в силен възходящ тренд от около седмица и това е от реакцията на пазарите. Напрежението в Близкия Изток не е било толкова голямо през последните две десетилетия. Фокусът в момента е почти изцяло насочен към събитията – светът очаква реакцията на Израел и колко агресивна ще бъде тя, което ще определи състоянието на пазарите. Този коментар в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг".

„Последната ракетна атака на Иран беше нещо различно от това, което сме виждали до момента“, посочи той. Въпреки че беше военен провал, Израел непрекъснато повтаря, че предстои да отговори подобаващо, а това повишава сериозно риска от разрастване на конфликта. Надявам се отговорът на Израел да бъде срещу военни обекти, а не срещу ядрени обекти или петролни кладенци, след което ще има „разтоварване“ на напрежението", прогнозира той.

Димитър Георгиев дори очаква след това петролът да поевтинее. „Към сегашния момент никъде по света няма проблем с производството и доставка на петрол“, посочи той.

Според него ОПЕК се наслаждава на покачващите се цени на петрола, но няма принос за това. Той обясни, че като картелна организация дори се опитва да повишава цената на петрола противно на всякакви пазарни принципи. „ОПЕК са просто наблюдател на събитията. Не очаквам резки движения от тяхна страна, тъй като сегашната ситуация им е изгодна“, прогнозира Георгиев.

Той съобщи, че добрите данни от САЩ относно работната заетост означават, че лихвите ще останат високи, което ще попречи на развитието на бизнеса в Америка. Според Георгиев това е доведело до понижение от около процент при индексите.

По думите му докладът за заетостта е разбил на пух и прах надеждите, че Федералният резерв ще свали лихвите с още 0,5 точки. „Лихвите ще се понижават по-бавно, а това е лоша новина за технологичния сектор, защото той взима големи заеми и е зависим от лихвения процент. „Понижението на индексите снощи не е причина за паника. Продължаваме да виждаме много устойчив и силен възходящ тренд на акциите“, заяви Георгиев.

С колко ще се вдигне цената на златото на финансовите пазари догодина? Ще стигне ли цена от 3000 долара за тройунция? Може ли в краткосрочен план да има по-сериозна корекция в цената? За какво ще следят инвеститорите през седмицата?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още