IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щефан Рьокен: ЕС се превръща в една голяма машина за компромиси

Brexit показа рисковете от връщането изцяло към модела на националните държави, каза заместник-посланикът на Федерална република Германия в България

12:38 | 08.10.24 г.

Европейският съюз е твърде бавен във взимането на решения и се превръща в една голяма машина за компромиси. Трудно е държави, които някога са воювали една с друга, да достигнат до общи решения. Това коства време, каза Щефан Рьокен, заместник-посланик на Федерална република Германия в България, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Войната в Украйна и китайската икономическа политика не ни дават достатъчно време за реакция. Все повече страни опитват да налагат волята си. Разбираемо е по-малките страни да се притесняват гласът им да не бъде чут, но е нужен по-ефективен и по-бърз начин за взимане на решения", посочи събеседникът.

„Европа трябва да има един глас и това е Европейският вътрешен пазар, който Китай в момента опитва да респектира. Това беше причината да бъдат въведени мита върху електромобилите, с което Германия не беше съвсем съгласна“, коментира Рьокен.

Гостът е категоричен, че Brexit показа рисковете от връщането изцяло към модела на националните държави.

"Вътрешният пазар е една страхотна възможност да реагираме на подобни тенденции и да не позволим унищожаването на нашата индустрия и производство. По време на обществения диспут за декарбонизацията имаше различни послания към автомобилната и химическите индустрии. Важно е да намалим административната тежест към тези предприятия, за да се създадат рамковите условия и те да могат да произвеждат“, посочи събеседникът. 

Щефан Рьокен заяви, че конфликтът между Европа на националните държави и една по-обединена Европа е по-скоро измислен, защото Брюксел решава проблеми, които не се решават на местно или национално ниво. Целта е да се създаде едно общо икономическо пространство, за да бъде Европа по-конкурентна.

По отношение на доклада на Марио Драги Рьокен обясни, че емитирането на общ дълг създава пречки пред това средствата да бъдат добре приоритизирани. Общият дълг е възможно решение, но е нужно да се постигне компромис, който работи за всички. Той спомена и силната обществена съпротива против тази мярка, която в момента има в Германия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още