IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Психолог: Българското общество е хронично тревожно и са нужни подходящи системи за защита

Хората трябва да съумяват да полагат грижи за психичното си здраве, като акцентират върху отговорното поведение помежду си, посочва д-р Пламен Димитров

17:38 | 07.10.24 г.

Българското общество е хронично тревожно и е важно да се изградят подходящи защитни системи. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде психологът д-р Пламен Димитров.

„Всички живеем в постоянна близост до военните действия чрез информацията от медии и социални мрежи. В действие е "теория за управление на ужаса", която изправя хората непрекъснато пред тази действителност и увеличава тревожността“, обясни той.

Според психолога хората трябва да съумяват да се мобилизират и да полагат грижи за психичното си здраве и това на близките си, като акцентират върху отговорното поведение помежду си. Той посочи, че някои от тях не са градивни – бягство в забавления, алкохол.

„При постоянна тревожност за живота си голяма част от хората ескалират до депресивност, като има много голям ръст на тревожно-депресивните състояния в българското общество“, посочи д-р Димитров. По думите му медиите имат своята роля в отразяването на конфликти, но „не трябва да бъдат източник на вторична виктимизация“. Той е на мнение, че много по-ползотворно би било да се създава проактивна нагласа в аудиторията, че има начини за справяне и „ние знаем как да се организираме правилно“.

„Показването на драстични сцени от бойни действия, от терористични акции, не е добра практика. Важното е да се показват модели на поведение, които са градивни и водят до справяне и превенция“, даде пример психологът.

Д-р Димитров предупреди, че от последните 15 години вече има четвърт милион зависими българи и още толкова алкохолици.

Какво показва проучване на психолозите сред младите хора в обществото? Как се прави одит и скрининг на ситуацията за рискове? Подготвя ли бизнесът работниците си как да реагират и управляват рискове като терористични атаки и повишени нива на несигурност? Какво включват тези действия? Как да вземем мерки за психичното си здраве и сигурност на работното място, за да имаме изпреварваща нагласа към кризите? Как се действа при заложническа криза?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още