IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съжаляват ли британците за излизането си от Европейския съюз

Ориентирах се от чисто фестивалния бизнес към корпоративни събития, разказа Ива Ангеличева, създател на Wild Rose Events и Wild Rose Festival

16:17 | 04.10.24 г.

В условията на сегашната криза във Великобритания личните разходи за култура и културни събития намаляват и затова се ориентирах от чисто фестивалния бизнес към корпоративни събития. Това разказа в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Ива Ангеличева, създател на Wild Rose Events и Wild Rose Festival.

Тя е създател на компанията Wild Rose Events и се занимава с организирането на фестивали. Ива Ангеличева подчерта, че установяването и развиването на бизнес във Великобритания е изключително лесно за млади предприемачи, стига да си готов да положиш нужните усилия, а и има и много събития, на които се обменя опит с други предприемачи.

Според нея англичаните вече съжаляват за Brexit и това се усеща на всички нива, особено с вдигането на цените за енергия, храни и наеми през последните години, както и с проблемите в здравната система.

„След Brexit много малко европейци имат възможност да се преместят във Великобритания, нужни са визи, които са доста скъпи, и много малко компании си позволяват да издават такива визи, въпреки че има недостиг на работна ръка. Тенденция е напускащите Великобритания чужденци, заради кризата с разходите на живот, да се връщат в родината си или да избират друга държава в Европа“, обясни Ангеличева.

По думите ѝ кризата с разходите за живот направи Великобритания още по-слабо притегателна за европейците след Brexit – инфлацията, високите сметки за транспорт и храни, до 50% увеличения на наемите, са оскъпили живота в Великобритания през последните години. Тя даде пример с оглеждането на дете във Великобритания, особено в Лондон, за млади родители, тъй като няма безплатни ясли и детски градини, а таксите за частни училища са високи.

„Здравеопазването също пострада след излизането на страната от ЕС заради увеличаващия се недостиг на лекари и медицински персонал, като времето за чакане за лечение се увеличи драстично. Даже да отидеш в Спешна помощ, там също чакането е много, защото няма кадри“, отбеляза тя.

Защо се увеличава недоволството на работещите в здравния сектор във Великобритания? Как Ангеличева е решила да се занимава с фестивален мениджмънт? Как се прави български музикален фестивал извън България? Как ще се представи филмът за Гунди пред англичаните може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още