IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безлов: Парламентарна фрагментация се вижда не само в България, но и на Запад

България е в най-дълбоката криза от началото на прехода, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

11:20 | 04.10.24 г.

Сериозна фрагментация в парламента не се наблюдава само в България, като други западни държави също са в подобна ситуация, но там съществува култура на договореност, която предотвратява постоянното ходене на избори. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Тихомир Безлов, главен експерт по програма „Сигурност“ на Център за изследване на демокрацията.

„Силно се надявам да има някакъв компромис след изборите. Това, което гледам, е, че повечето от партиите говорят за необходимостта от компромис, друг е проблемът как ще изглежда този компромис“, посочи той, но зададе въпроса защо подобен компромис не бе направен в предния парламент, след като социологическите проучвания показват, че на тези избори ни очаква сходен или по-фрагментиран резултат.

Според Безлов геополитическата обстановка в света отчита серия от кризи, от които България не е изключение. „Ситуацията около войните става непредвидима и има потенциални рискови сценарии. От друга страна, у нас се наблюдава най-дългата политическа криза от началото на 90-те години на миналия век“, отбеляза той.

Безлов напомни, че много експерти имат опасения, че ситуацията в Ливан може да предизвика нова мигрантска криза, което повдига въпроси около желанието на България за пълноправно членство в Шенген. По думите му сходни опасения имаше и по време на кризисната ситуация в Газа, но тогава не се стигна до бежанска вълна в Европа. И добави, че в Турция мигрантският въпрос вече е на дневен ред и е основен сред избирателите, като се видя затягане на политиката от страна на президента Реджеп Ердоган.

„Членството ни в Шенген до голяма степен е зависимо от това как ще се развие политическата конюнктура в Австрия след изборите в страната, които крайната десница спечели. Един от възможните сценарии е правителство между досега управляващата Австрийска народна партия и спечелилата Партия на свободата. Другият потенциален развой е коалиция между няколко партии, изолирайки победителя от управлението“, смята Безлов.

Той е на мнение, че при първия сценарий положителното е, че натискът, който беше срещу Карл Нехамер заради темата с незаконната миграция в последната година, ще намалее, след като лидерът на Австрийската народна партия показа, че той може да контролира миграцията.

„При едно правителство между тези две партии натискът за изолиране на Балканите и приемане на нови мерки ще е много по-малък. На рационалните австрийци е ясно, че проблемът не е България, големият проблем е от страните, които привличат миграцията“, обясни главният експерт от ЦИД.

В опасност ли е демокрацията в България? Как ще се отрази разликата от преброяването на българите в страната и диаспората в чужбина на вота на парламентарните избори? Хвърлят ли сянка върху националната сигурност процесите в ДПС? Възможно ли е отлагане на изборите заради „ненормална предизборна ситуация“? Започна ли разделението по етнически признак в двете формации на ДПС и какви рискове крият партийните структури?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още