IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цачев: Пазарите не очакват петролът да мине "червената линия“ от 100 долара за барел

Не златото, а облигациите ще са убежище при „черен лебед“ в Близкия изток, прогнозира главният инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг"

12:26 | 03.10.24 г.

Напрежението между Иран и Израел расте постепенно, но събитията не са ескалирали до нещо, което не може да бъде спряно за момента, така че пазарите не очакват все още да бъде прескочена „червената линия“ при доставките на петрол и да се достигнат нива на 100 долара за барел. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг".

"Ако Израел нападне инфраструктурата на Иран и успее да направи много сериозни поражения, това ще извади един-два, максимум три милиона барела петрол от световния пазар. Това не е никак малко, но и един-два милиона са нещо, което Саудитска Арабия може да навакса много бързо, за да не се достигне тази цена за по-дълъг период от време. Пазарът знае това", коментира той.

Цената на петрола

Цачев напомни, че в същото време има намаление на производството на петрол в САЩ от около половин милиона барела на ден заради спада на цената под 80 долара до сегашните около 75 долара, така че има допълнителен буфер.

По думите му Иран не е толкова голям играч на петролния пазар, който може да бъде поставен на колене. „Израел знае, че такъв удар би имал негативен икономически ефект върху собствената му страна. Съмнявам се, че говорим за поскъпване към 100 долара, което да бъде трайно и силно“, обясни Цачев.

Липсва рискова премия

Той очаква, че ответни удари на Израел срещу петролната инфраструктура на Иран ще повиши цената на петрола, поне за кратко, като цената може да достигне диапазона 80-85 долара за барел. Според анализатора цената на суровината в момента отразява повишеното напрежение в Близкия изток, но въобще не включва рискова премия за сериозно прекъсване на доставките от региона и мащабна война.

Според Цачев малката рискова премия в момента е заради новата роля на САЩ като най-големия производител на петрол през последните години, което променя потоците на световните пазари.

Злато или акции

Анализаторът посочи, че златото се задържа близо на рекордните нива, но губи част от своите позиции заради завръщането на апетита за риск и очакваните ефекти от стимулите в Китай, които трябва да пренасочат капитали към пазарите на акции.

„В същото време златото се превръща все повече в алтернатива на "химерата валута на БРИКС", коментира Цачев.

Той прогнозира, че при пълномащабна и продължителна война в Близкия изток може да се очаква събитие "черен лебед", което наподобява пандемията от Covid или фалита на Lehman Brothers през 2007 г.

"Всичко, което тогава е печелило, ще печели и сега, но това е много ограничен кръг финансови инструменти. Говорим за държавни облигации на САЩ и Европа, на които доходността ще се придвижи много близо до 0%, защото почти всички останали активи с изключение на петрола ще бъдат разпродавани. Няма да се учудя, ако златото падне, защото това, което би се случило в такъв случай, ще доведе до масово затваряне на позиции и търсене на ликвидност от инвеститори – както през 2008 г., което доведе до спад на златото, макар и в краткосрочен план", отбеляза Цачев, но смята, че шансът такова събитие да се случи е много малък.

Какво се случва на пазарите на акции? Как ще повлияят данните от пазара на труда в САЩ на решението за лихвите? Отчита ли пазарът на облигации с динамика геополитическата обстановка? За какво ще следят инвеститорите до края на седмицата може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още